sestry Jančové
StoryEditor

Stoja za úspešným komiksom Eco&Tank. Sestry Jančové sa už naplno venujú obrázkovému umeniu

Eliška Trpíšková22.08.2021., 16:00h
Iva a Zuzka sú kreatívne dvojičky, ktoré spája láska k umeniu. Snažia sa byť vždy originálne, ich snom je vytvoriť národných superhrdinov.
Lajkuj Brainee.sk na

Majú 27 rokov a obe študovali marketingovú komunikácie na Univerzite Komenského v Bratislave. Chvíľu v marketingu aj pracovali, no toto leto sa rozhodli, že sa chcú naplno venovať komiksom. A dobre spravili. Ich príbehy sú čoraz úspešnejšie a do budúcna pripravujú mnoho noviniek. Máš sa načo tešiť!

Ako sa zrodila myšlienka, že budete vytvárať komiksy?

Bolo to počas štúdia na vysokej škole. V tom čase zomrel Stan Lee, najznámejší predstaviteľ komiksov. Preto sme sa rozhodli pokračovať uctiť si jeho pamiatku vytvorením komiksu Peter: Skúška v rámci projektu na jeden predmet v škole. Náš prvý komiks bol trošku amatérsky, ale odštartoval našu cestu.

Váš komiks Demo&Diana vznikol ešte pred pandémiou a tak trochu predpovedá celú situáciu ohľadne vakcinácie. Stretli ste sa už s názormi, že ste koronavírus vašim komiksom privolali? A ako sa vo vás zrodila práve takáto myšlienka?

Keď ešte len všetko začínalo, tak sa niektorí ľudia čudovali, prečo sme prišli práve s podobným nápadom. No nevnímali to zle, pretože sme nevedeli, čo bude. Nápad s vírusom bol len čisto náhodný. Predsa len - téma nákazy vírusom a postapokalyptické témy sa roky vyskytujú v knihách a filmoch.

Ľudia vás poznajú ako dvojičky Ivu a Zuzku, ktoré okrem pupočnej šnúry spája láska k umeniu. Ktorá z vás sa venuje čomu?

Iva: Ja vymýšľam dej pre naše komiksy, scenár a robím lettering. Okrem tvorby komiksov sa venujem písaniu poviedok, ktoré majú trošku temnejšiu a “crazy” tematiku.

Zuzka: Ja kreslím. Od základnej skice cez inking, až po coloring jednotlivých scén a starám sa o vizuálnu stránku našich komiksov. Venujem sa aj maľbe superhrdinských obrazov.

Dochádza medzi vami aj k nezhodám? Viete sa pohádať?

Ako všetci súrodenci. Ale počas vytvárania komiksov sa snažíme dať hádky bokom. Ak sa aj sem tam pohádame, tak to má na nás dobrý vplyv, pretože si jedna druhej vytkneme to, čo jej nesedí a spoločne prídeme na niečo lepšie.

Ktorá z vás je väčšia perfekcionistka?

Asi obidve rovnako. Vždy sa snažíme všetko dokončiť tak, aby sme boli aspoň v ten daný moment spokojné.

Podporujú vás vo vašej práci rodičia?

Áno, a nielen rodičia, ale aj naša rodina. Sme veľmi šťastné, že máme takúto podporu a dokonca aj od nás trošku pochytili lásku k superhrdinom.

Myslíte si, že by sa vaše komiksy mohli jedného dňa stať úspešnými aj v zahraničí?

Veríme, že áno. Zatiaľ sme sa nesústredili na zahraničie, pretože našim cieľom je dať Slovensku vlastných superhrdinov.

Kto je vaším „komiksovým vzorom?“

Iva: Mojim najväčším komiksovým vzorom je Stan Lee (ikona komiksového sveta, ktorá je autorom postáv ako Spiderman, Hulk či Fantastická štvorka). Mám rada jeho príbeh a životnú cestu, ktorá ho priviedla k úspechu. Takisto zbožňujem aj spôsob, ktorým tvoril komiksy.

Zuzka: Mojim najväčším komiksovým vzorom je Jim Lee. Zbožňujem jeho štýl kresby a to, s akou ľahkosťou dokáže vytvoriť komiksovú scénu.

DC alebo Marvel? Prečo?

Je veľmi ťažké sa rozhodnúť či DC alebo Marvel, pretože obe komiksové štúdia sú skvelé. Samozrejme, čo sa týka filmového spracovania, tak na prvom mieste je Marvel, ale v DC veríme. Film Liga spravodlivosti Zacka Snydera bola pre nás prekvapením. Čo sa týka komiksov Marvel a DC, z každého sa nám páči tiež niečo iné. Marvel má predsa Iron Mana a DC Batmana, ktorých zbožňujeme rovnako.

Ktorý komiks je váš najobľúbenejší?

Máme veľa obľúbených komiksov, ale najobľúbenejší sme si zatiaľ nevybrali.

Myslíte si, že je vaša práca na Slovensku dostatočne ohodnotená?

Slovensko nie je ešte tak zvyknuté na slovenskú “superhrdinskú” komiksovú tvorbu, a preto je veľmi ťažké sa v tejto sfére presadiť. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať všetko ďalej.

Kde čerpáte inšpiráciu?

Zo všetkého naokolo. V súčasnosti je neskutočné množstvo seriálov, filmov, komiksov a kníh, ktoré nám vždy vnuknú nejakú dobrú myšlienku. Môžeme však prezradiť, že obidve čerpáme najviac inšpirácie z fan videí na Youtube.

Ako dlho vám trvá vytvoriť jeden komiks?

Je to rôzne. Závisí to samozrejme aj od štýlu kresby, ktorý je použitý v komikse a aj od dĺžky konkrétneho komiksu. Keď sme začínali napríklad s Eco&Tank, tak nám päť strán komiksu trvalo mesiac, skoro aj dva. Teraz je to už podstatne menej.

Ktorý z vašich komiksov si doposiaľ získal najväčší úspech?

Našim najstarším a najznámejším komiksom je ekologický superhrdinský komiks Eco&Tank: Zelená liga.

Je náročné v dnešnej dobe „plnej všetkého“ vytvoriť niečo originálne?

Určite áno, ale nie je to nemožné!

Akej práci sa okrem vytvárania komiksov normálne venujete?

Obidve sme sa venovali marketingu. Od leta tohto roku sme sa však rozhodli ísť si vlastnou cestou a venovať sa tvorbe komiksov naplno. Uvidíme, kam nás toto rozhodnutie zavedie.

Vaše komiksy sú okrem iného inšpirované aj rozprávkami Pavla Dobšinského. Prečo ste si vybrali práve tohto autora a jeho rozprávky?

Hľadali sme inšpiráciu a čítali si rozprávky a poviedky od slovenských autorov. V jednom z jeho zväzkov bola rozprávka o Čiernovlasom princovi, ktorá nám učarovala. Priznáme sa, že vôbec sme ten príbeh nepoznali, no niečo nám na ňom prišlo zvláštne a výnimočné.

Momentálne pracujete na 2. sérii komiksu Eco&Tank. Kedy bude dokončená?

Na komikse sme začali pracovať. Máme hotové prvé tri časti. Zvyšok budeme dokončovať postupne, ale je teraz toho viac, čo chceme dokončiť.

Pracujete poprípade aj na niečom úplne novom?

Momentálne pracujeme asi na všetkom možnom. Pripravujeme rozprávku o superhrdinskom lišiakovi Skokovi, ktorý sa objavil v komikse Čiernovlasý princ. Demo&Diana – Voľba je tvoja sme už prepracovali do novej podoby, aby sme sa vyhli tejto citlivej téme s vírusom a vakcínou. Tento komiks bude súčasťou nášho úplne nového komiksu Rytier&Hrom – Most strachu, ktorý budeme vydávať tento mesiac do tlačenej podoby. Komiks Rytier&Hrom – Most strachu, v ktorom takisto začneme odhaľovať podstatu nášho komiksového vesmíru, bude vhodný už pre staršie publikum. Taktiež sa v komikse odhalí jedno veľké tajomstvo ohľadom hlavnej postavy Rytiera.

Našou ďalšou novinkou je komiks, na ktorom spolupracujeme s jednou spoločnosťou. Tento komiks nás prenesie do hier, ktoré nám ukážu viac než by ktokoľvek čakal.

Okrem týchto komiksov pripravujeme komiks Zóna 300, komiks Demo&Peter, ktorý bude pokračovaním komiksu Demo&Diana – Voľba je tvoja a novú verziu našich prvých komiksov Peter: Skúška a Artúr: Čierny Peter.

Zapojili ste sa aj do výzvy Ministerstva kultúry a výtlačky vašich komiksov v počte 1000 ks putovali deťom zo znevýhodnených skupín, medzi ktorými boli aj detské domovy. Ako tieto deti reagovali na vaše komiksy?

Príbeh o Čiernovlasom princovi sa deťom veľmi páčil. Musíme priznať, že najväčším zadosťučinením pre nás je, keď dostaneme spätnú väzbu.

Dostali ste niekedy od ľudí aj negatívne ohlasy na vašu tvorbu?

Samozrejme. Párkrát nám napísali nejakí neznámi, že sme síce na dobrej ceste, ale máme sa zlepšiť a ešte veľa makať. Posielali nám príklady, ako majú komiksy vyzerať a ako ich máme začať robiť. Síce ich názor akceptujeme, ale netvoríme komiksy už desaťročia, ale tri roky a stále sa snažíme učiť a zlepšovať. Máme však svoj spôsob tvorby, nemôžeme robiť komiksy podľa nich, pretože to už by neboli komiksy sestier Jančových.

Pohrávali ste sa niekedy s myšlienkou presťahovať sa do zahraničia?

Máme naše Slovensko rady a sme tu šťastné, ale človek nikdy nevie, čo mu osud napíše o pár rokov.

Aké máte plány do budúcna?

Venovať sa naplno tvorbe komiksov.

Na Instagrame som zazrela, že okrem písania scenárov sa venuješ aj poviedkam...

Iva: Okrem písania scenárov a tvorby komiksov ma baví písať aj poviedky. Sú trošku strašidelnejšie a krvavejšie ako moja komiksová tvorba, ale aj tak mám na ne dobré ohlasy.

Keď si predstavím ilustrátorku a maliarku komiksov, napadne mi izba plná farebných plagátov superhrdinov. Vyzerá tak aj tá tvoja?

Zuzka: Tak trošku aj áno. Na stenách mám zavesené nielen plagáty superhrdinov, ale hlavne moje superhrdinské obrazy. Vždy, keď tvorím, tak mám pred sebou rozložených mnoho komiksov, ktoré mi slúžia ako inšpirácia pri vymýšľaní a predstavivosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 23:07