Vývojári zaujímavo vyzerajúcej retrostrieľačky Fortune‘s Run riešili v posledných dňoch pred vydaním nečakaný problém.Fortune‘s Run
StoryEditor

Steam odmietol vydať hru. Scéna znásilnenia vraj podľa nich nebola dostatočne drsná

Honza Srp30.09.2023., 12:02h

Vývojári zaujímavo vyzerajúcej retrostrieľačky Fortune‘s Run riešili v posledných dňoch pred vydaním nečakaný problém. Digitálny obchod Steam totiž hru na trikrát odmietol zaradiť do svojej ponuky, hra vraj nebola dostatočne explicitná na to, aby ju vývojári mohli označiť nálepkou hry pre dospelých, tak ako si podľa nich zaslúži.

Lajkuj Brainee.sk na

Až donedávna platilo, že jedinou vstupnou podmienkou, ktorú musíte splniť, aby sa vaša hra objavila na Steame, je uhradenie poplatku vo výške zhruba 80 eur. Najobľúbenejší digitálny obchod s hrami je kvôli tomuto benevolentnému prístupu doslova preplnený množstvom nehrateľného braku, čo bohužiaľ skutočne talentovaným vývojárom prirába vrásky. Ich hry sa v tomto množstve jednoducho strácajú, píše iDnes.cz.

Vývojári z dvojčlenného štúdia Team Fortune sa však presvedčili, že vydané hry niekto skutočne kontroluje a overuje, či ich popis zodpovedá skutočnosti. Nadšení z toho však nie sú.

Odmietli ju už trikrát

Prvýkrát Steam odmietol udeliť autorizáciu ich retrostrieľačke Fortune‘s Run preto, že jeho testeri nemohli nájsť žiadne veľké levely, ktoré vývojári v popise hry sľubovali. Nebolo to však preto, že by snáď klamali, ale preto, že sa testujúci ani nedostali z úvodnej lokácie.

Ďalší problém bol však ešte o niečo bizarnejší. Fortune‘s Run má byť depresívnou a temnou strieľačkou z bezútešného sci-fi sveta. Aby sa hráč naladil na správnu vlnu a pochopil motiváciu hlavnej hrdinky, nechajú ho vývojári prežiť krutú a nechutnú scénu znásilnenia mimozemšťanom. Celú „akciu“ pritom sledujeme z pohľadu očí obete.

„Sklamalo nás, ako mnoho hier zobrazuje sexuálne napadnutie ako uspokojujúce a vzrušujúce, a preto sme sa rozhodli zobraziť ho také, aké v skutočnosti je – nechutné a odporné. Táto scéna zahŕňa vráskavé mimozemské stvorenie, ktoré sa hýbe hore a dole a pritom olizuje kameru,“ popísali vývojári na sociálnej sieti X konkrétnu pasáž. Tá mala byť vraj taká drsná, že pred ňou hráčov dopredu varovali a ponúkajú možnosť ju preskočiť.

Málo explicitné 

Že sa táto scéna ľuďom zo Steamu nepáčila, nie je prekvapenie, ale vydanie zatrhli z úplne iného dôvodu, než by si asi očakával. Problém je v tom, že vraj nie je dostatočne explicitná na to, aby si zaslúžila varovanie pred sexuálnym násilím, ktoré vývojári umiestnili do vekového ratingu hry. Je to tak zrejme prvýkrát v histórii, keď „cenzori“ usúdili, že by hra mala mať nižší rating, než si sami tvorcovia diela priali.

image

Zábava je jedna vec, tieto videohry však prerazili aj to najhlbšie morálne dno. Pri niektorých sa ti zdvihne žalúdok

Náprava samozrejme nebola nič zložité, stačilo onú „nálepku“ z profilu hry odstrániť, vývojári z toho však vraj nemajú dobrý pocit.

Každopádne dnes už je hra na Steame k dispozícii a zbiera slušné hodnotenia, celá situácia na ňu navyše uprela mediálnu pozornosť, takže je to vo výsledku asi pre všetkých zúčastnených happy end.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:09