Starman vo vesmíreWikipedia/SpaceX
StoryEditor

VIDEO Kde sa nachádza Muskova Tesla, ktorú pred rokmi vypustil do vesmíru? Stal sa z nej umelý satelit Slnka, tu sa nachádza

Miroslav Kamody25.10.2024., 13:00h

Červená Tesla Roadster, ktorá kedysi patrila priamo Elonovi Muskovi, obieha po rokoch okolo Slnka podobne ako naša planéta.

Lajkuj Brainee.sk na

Elon Musk je známy netradičnými až kontroverznými rozhodnutiami nápadmi, ktoré však istým spôsobom ľudstvo posúvajú vpred. Stál pri vzniku PayPalu, jeho SpaceX sa pripravuje na dobývanie vesmíru a elektromobily Tesla zmenili pohľad ľudstva na elektrické autá. Samozrejme, s Muskom je spojená aj tona kontroverzií, ale o tých si môžeme povedať niekedy inokedy.

Možno si spomínaš, ako vo februári 2018 pri testovacom lete vesmírnej rakety Falcon Heavy použil ako model užitočného zaťaženia elektrické športové auto Tesla Roadster. Na sedadlo vodiča posadil figurínu v skafandri, ktorá dostala meno Starman.

image

Režisér filmu Ja, robot obvinil Elona Muska s plagiátorstva: Hej Elon, môžeš mi vrátiť moje dizajny?

Spojenie Tesly a SpaceX

Išlo o dokonalé spojenie - Tesla aj SpaceX patria práve (aktuálne) najbohatšiemu mužovi planéty. Samotný Roadster osobne vlastnil Musk a predtým ho používal na dochádzanie do práce. Vozidlo sa po tomto husárskom kúsku stalo prvým sériovo vyrábaným autom, ktoré kedy bolo vypustené do vesmíru.

Čo sa však s autom a Starmanom stalo po takmer siedmich rokoch od odletu z našej planéty? Možno ťa to prekvapí, no na rozdiel napríklad od sondy Voyager necestujú naprieč vesmírom, ale stali sa umelým satelitom Slnka.

image

Aktuálna poloha vozidla

Whereisroadster.com

Jeho aktuálnu polohu sleduje portál whereisroadster.com a aktuálne údaje ukazujú, že sa nachádza 303 miliónov kilometrov od Zeme a aktuálne sa pohybuje smerom od nás, a to rýchlosťou 15,85 kilometra za sekundu. Od Slnka je vozidlo vzdialené 243 miliónov kilometrov.

Pieseň počuť už státisíce krát

Stránka však ponúka aj iné zaujímavosti. Auto už napríklad prekročilo svoju záruku 36-tisíc kilometrov už vyše 93-tisíc krát a jeho doba obehu okolo našej hviezdy je približne 557 dní. Ak predpokladáme, že jeho batéria stále funguje, tak figurína Starman počula skladbu Space Oddity Davida Bowieho už vyše 666-tisíc krát. 

Zaujímavosťou je aj to, že auto už vo vesmíre prešlo takú masívnu vzdialenosť, že v porovnaní so Zemou by už prešlo všetky cesty na svete 83,6 krát. A ak ťa zaujíma, čo všetko Starman uvidí do decembra 2089, pozrieť si to môžeš v simulácii vyššie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. október 2024 13:48