Porovnanie filmu a produktov TeslyWarner Bros., X
StoryEditor

Režisér filmu Ja, robot obvinil Elona Muska s plagiátorstva: Hej Elon, môžeš mi vrátiť moje dizajny?

Miroslav Kamody15.10.2024., 13:00h

Dizajn nových produktov z dielne Tesly sa tak veľmi podobá na film spred dvadsiatich rokov, že sa k nemu vyjadril aj samotný režisér.

Lajkuj Brainee.sk na

Elon Musk minulý týždeň na podujatí s názvom We, Robot odhalil budúce plány Tesly. Ako píše portál Unilad, 10. októbra usporiadal technologický magnát udalosť v štúdiu Warner Bros. v Kalifornii, kde debutoval pripravovaný samojazdiaci Cybercab, Robovan a humanoidné roboty Optimus od Tesly.

Zatiaľ čo samotné predstavenie vyvolalo zmiešané reakcie, jedna vec, na ktorej sa zhodli používatelia sociálnych sietí, bola podobnosť medzi Muskovými návrhmi a filmom z roku 2004 s názvom Ja, Robot.

image

Muž sa svojvoľne nasťahoval do cudzieho domu v hodnote takmer pol milióna eur. Nakoniec ho predal za ešte drahšie

Vyzerajú rovnako

Sci-fi s Willom Smithom v hlavnej úlohe sa odohráva v roku 2035 a predstavuje futuristický svet, kde roboty pracujú na pozíciách verejnej služby a fungujú podľa troch zákonov, aby boli ľudia v bezpečí. Krátko po tom, čo Musk predstavil roboty Cybercab, Robovan a Optimus, mnohí si rýchlo všimli, ako veľmi sa podobajú na roboty a verejnú dopravu vo filme.

„Samojazdiaci robotaxi Elon Musk Tesla, humanoidný robot Optimus a elektrický autobus Tesla Robo vyzerajú presne ako film, ktorý som pred časom pozeral,“ napísal jeden používateľ na sociálnej sieti X a vedľa seba porovnal produkty Tesly a záberov z filmu.

A vyzerá to tak, že to nie je len zdanie. K celej kauze sa totiž vyjadril aj samotný režisér filmu Alex Proyas. A okomentoval to naozaj veľavravne „Hej, Elon, môžeš mi vrátiť moje návrhy, prosím?“ K tomu taktiež pridal porovnanie Muskových robotov a dizajnom vo filme.

Kritika aj chvála

A väčšina ľudí v komentároch sa postavila práve na stranu režiséra. Písali, že si všimli to isté a kritizovali Muska a Teslu, že nedokážu vytvoriť nič iné, ako čo sme už niekedy videli v sci-fi filme. Našli sa však aj takí, ktorí bránili Elona: „Predstavte si, že ste vynašli koleso [pretože] ste raz nakreslili kruh.“

image

Mike býva v strašidelnom dome s krvavou históriou: Dcére spieval duch starej pani, exorcista prišiel v teniskách a džínsoch

Elon Musk na podujatí robotov opísal ako „tvoje osobné R2-D2 či C-3PO“. „Čo môže robiť? V podstate čokoľvek, čo chcete. Môže to byť učiteľ, strážiť vaše deti, môže to venčiť vášho psa, kosiť vám trávnik, nakupovať potraviny, byť vašim priateľom, podávať nápoje. Čokoľvek vás napadne, to urobí.“

Verí, že robota bude chcieť doslova každý. Otázne však bude, kto si ich bude môcť dovoliť - cena jedného by sa mala pohybovať medzi 20 až 30-tisíc dolármi (18 až 27-tisíc eurami).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. október 2024 13:24