V Africkej krajine budú platiť lietajúcou mincou, ktorá v noci svieti.X/Pointmannews/
StoryEditor

V tomto štáte budú platiť lietajúcou mincou, ktorá v noci svieti. Na objednávku ju vyrobila poľská mincovňa

Michal Čiernik17.02.2024., 10:00h

Poľská mincovňa vytvorila prvú levitujúcu mincu žiariacu v tme vyrobenú z takmer 200 gramov striebra. Používať sa má v Kamerune.

Lajkuj Brainee.sk na

Minca s názvom UFO MP-1766, ktorá sa kvalifikuje ako zákonné platidlo, má skrytý špeciálne navrhnutý motor, ktorý generuje magnetické pole, vďaka ktorému minca lieta.

Podľa Lukasza Kardu, riaditeľa oddelenia technického a výrobného plánovania v poľskej mincovni, minca v noci aj svieti. Je to výsledkom fluorescenčnej farby vytvrdenej UV svetlom.

image

Elon Musk prišiel s veľkým oznámením. Jeho spoločnosť Neuralink prvýkrát implantovala čip do ľudského mozgu

Táto neuveriteľná minca, vytvorená na objednávku pre Bank of Cameroon, má hodnotu 1 766 kamerunských frankov (približne 2,69 eur). Ale podľa mincovne je jej skutočná hodnota výrazne vyššia ako nominálna.

Minca ako z Wakandy

„Nemôžeme jednoducho vytvoriť mincu, ktorá sa dostane do oficiálneho obehu, pretože právo vydávať peniaze majú len centrálne banky,“ vysvetľuje pre Dialy Mail Karda. „Preto existuje obchodný model, ktorý spočíva v nadviazaní kontaktu s trochu exotickými zahraničnými bankami, v tomto prípade s Kamerunskou bankou,“ dodal Lukasz Karda.

Video s prvou lietajúcou mincou na svete:

Špeciálna lietajúca minca je unikátna hlavne vďaka svojmu skrytému motoru. „Elektromagnetické pole generované medzi špeciálnou plochou a spomínaným motorom vytvára akýsi tunel, v ktorom sa naša vesmírna loď vznáša vo vzduchu,“ opísal Korda, ktorý poznamenal, že tento pioniersky projekt posunul jeho tvorcov na úplne inú úroveň mincovného umenia, čo sa týka využitia moderných technológií aj umeleckého videnia.

„Spočiatku to znelo ako dobrý vtip, ale s každým ďalším dňom bolo jasné, že sme na túto úlohu našli sme správnu technológiu a tá funguje,“ dodal na záver tvorca futuristického platidla.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:02