Mesiac MimasNASA/JPL/Space Science Institute
StoryEditor

Neuveriteľný objav na Saturnovom mesiaci, ktorý vyzerá ako Hviezda smrti. Viac ako polovicu jeho objemu tvorí podzemný oceán

Miroslav Kamody09.02.2024., 11:00h

Napriek tomu, že je Mimas malý, môže sa pochváliť druhým najväčším kráterom zo všetkých mesiacov v slnečnej sústave. Aj to je dôvod, prečo sa prirovnáva k Hviezde smrti zo Star Wars.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeden z minimesiacov Saturna je zaujímavejší, ako sme si doteraz mysleli. Ako informuje AP, okrem toho, že mesiac Mimas vyzerá ako Hviezda smrti zo slávnej série Star Wars, by sa pod ľadovou vrstvou mal nachádzať podzemný oceán. Výsledky študie boli publikované v magazíne Nature.

Tím pod vedením Francúzska analyzoval zmeny na obežnej dráhe a rotácii Mimasu a v stredu oznámil, že skrytý oceán 20 až 30 kilometrov pod zamrznutou kôrou je pravdepodobnejší ako predĺžené skalnaté jadro. Vedci svoje zistenia založili na pozorovaniach sondy Cassini, ktorá pozorovala Saturn a jeho viac ako 140 mesiacov viac ako desaťročie.

image

Konečne sa k nim dostali. Prvé vzorky z asteroidu môžu pochádzať zo starodávneho oceánskeho sveta. Obsahovali uhlík a vodu

Oceán vypĺňa takmer polovicu mesiaca

Mesiac má v priemere približne 400 kilometrov. „Mimas bol zrejme najnepravdepodobnejším miestom na hľadanie globálneho oceánu - a všeobecnejšie tekutej vody,” uviedol spoluautor Valery Lainey z parížskeho observatória. „Takže to vyzerá ako potenciálne obývateľný svet. Nikto však nevie, koľko času je potrebné na to, aby tu život vznikol.”

Podľa Laineyho sa verí, že oceán vypĺňa polovicu Mimasovho objemu. Napriek tomu predstavuje iba 1,2 až 1,4 percenta zemských oceánov vzhľadom na malú veľkosť Mesiaca. Napriek tomu, že je Mimas malý, môže sa pochváliť druhým najväčším kráterom zo všetkých mesiacov v slnečnej sústave. Aj to je dôvod, prečo sa prirovnáva k Hviezde smrti zo Star Wars.

„Myšlienka, že relatívne malé ľadové mesiace môžu skrývať mladé oceány, je inšpirujúca,“ napísali Matija Cuk z inštitútu SETI a Alyssa Rose Rhoden z Southwest Research Institute v sprievodnom úvodníku. Ani jeden z nich ale nebol súčasťou štúdie.

Kandidát na štúdium pôvodu života

Podľa Laineyho má tento podzemný oceán vek medzi piatimi a pätnástimi miliónmi rokov, príliš mladý na označenie povrchu Mesiaca, a preto by mal mať celkovú teplotu okolo bodu mrazu. Ale na morskom dne by teplota vody mohla byť oveľa vyššia.

image

Mesiac sa scvrkáva ako hrozienko. Vedci priznávajú, že ak na ňom chceme trvalú základňu, môže to byť veľký problém

Spoluautor Nick Cooper z Queen Mary University of London uviedol, že existencia „pozoruhodne mladého“ oceánu tekutej vody robí z Mimasu hlavného kandidáta na štúdium pôvodu života. Mesiac Mimas, objavený v roku 1789 anglickým astronómom Williamom Herschelom, je pomenovaný po obrovi v gréckej mytológii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:35