MesiacReuters/Amr Abdallah Dalsh
StoryEditor

Augustové vesmírne divadlo: Čakajú nás až dva supersplny Mesiaca. Prečo sa druhý z nich prezýva modrý?

TASR01.08.2023., 12:30h

Ľudí, ktorí radi pozorujú Mesiac, čakajú v auguste hneď dva impozantné zážitky v podobe dvoch splnov. Mesiac bude v tejto fáze už v utorok a následne opäť 31. augusta. V prípade toho druhého pôjde o úkaz známy ako o tzv. modrý Mesiac.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa nemeckej amatérskej skupiny astronómov Vereinigung der Sternfreunde (Spoločenstvo priateľov hviezd) budú oba splny vyzerať približne rovnako veľké. Úkaz je možný vďaka tomu, že august má 31 dní, pričom mesačný cyklus trvá 29,5 dňa.

Mesiac bude 1. augusta k Zemi najbližšie už o 20.32 h. DPA však v tejto súvislosti upozorňuje na skutočnosť, že v strednej Európe v tento deň vychádza až o 21.34 h. Na konci augusta bude v splne o 03.36 h, čiže niekoľko hodín po západe Slnka.

image

Mohla na Marse stroskotať vesmírna loď? Nemôžeme to vylúčiť, tvrdia poprední vedci po analýze najnovších záberov

Zriedkavý úkaz

Dva splny v jednom kalendárnom mesiaci sú veľmi zriedkavým úkazom, pričom ten druhý sa v anglicky hovoriacich krajinách nazýva Blue Moon, čiže modrý Mesiac. Je taký vzácny, že v angličtine figuruje v úsloví „once in a blue moon” preložiteľnom ako „raz za uhorský rok”. Opäť viditeľný bude potom až 31. mája 2026.

Prečo sa v slovnom spojení vyskytuje slovo modrý, pritom nie je jasné. Samotný Mesiac totiž nikdy nie je modrý. Modrastý nádych dostáva iba vtedy, ak sa do atmosféry dostanú splodiny rozsiahlych lesných požiarov alebo nastane sopečný výbuch.

image

Superspln na Cypre

Reuters/Yiannis Kourtoglou

V minulosti sa mali mesačné fázy veľký význam v poľnohospodárstve. V priebehu jedného ročného obdobia sa vyskytovali tri splny Mesiaca, ktoré sa označovali slovami prvý, druhý a posledný.

Supersplny

Vzhľadom na rozdiel medzi synodickým (29,5 dňa) a kalendárnym mesiacom sa raz za čas stalo, že v jednom ročnom období nastali štyri splny a za modrý Mesiac sa označoval ten tretí.

image

Deň na Zemi vyše miliardy rokov trval 19,5 hodiny. Vedcom sa podarilo zistiť, čo spôsobilo jeho natiahnutie na 24 hodín

Pri oboch augustových splnoch bude vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom asi 357-tisíc kilometrov. Priemerná vzdialenosť Mesiaca od Zeme je 380-tisíc kilometrov. Aj preto môžeme v tomto prípade hovorí ako o supersplnoch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:50