Ilustrácia dvoch novoobjavených exoplanét.Nasa/jpl-caltech/
StoryEditor

Najnovší objav prekvapil vedcov: Dve planéty podobné Zemi sa nachádzajú veľmi blízko našej planéty

som19.06.2022., 13:00h

Vedci objavili dve nové planéty. Pravdepodobne sú tvorené kamennými minerálmi a obiehajú okolo hviezdy blízko našej sústavy.

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina exoplanét, ktoré boli doposiaľ objavné, sú veľké plynné svety. Dve novoobjavené planéty, známe ako super-zeme – väčšie ako Zem, ale menšie ako ľadový gigant, sú „kamenné“ a podobajú sa Zemi. Ide o skutočný unikát, píše Science Alert.

Obe super-zeme obiehajú okolo hviezdy, chladného červeného trpaslíka s názvom HD 260655, ktorý je od našej sústavy vzdialený len 33 svetelných rokov.

image

Starfield je Skyrim vo vesmírnom meradle. Ponúkne cez 1000 planét, nádherný gameplay ti odpáli dekel

Pomoc pri skúmaní mimozemského života

Hviezda a jej exoplanéty patria medzi najbližšie medziplanetárne systémy Zeme. „Obe planéty v tomto systéme sú považované za jeden z najlepších cieľov pre štúdium atmosféry kvôli jasnosti ich hviezdy,“ hovorí astronómka Michelle Kunimoto z Kavliho inštitútu pre astrofyziku a výskum vesmíru na MIT.

„Je okolo týchto planét atmosféra bohatá na prchavé látky? A sú tam známky vodných alebo uhlíkových druhov? Tieto planéty sú fantastickými testovacími miestami pre tieto prieskumy.“

Nové super-zeme sú približne rovnako veľké ako naša Zem. Nájdenie planét podobnej veľkosti a zloženia ako Zem, je jedným z hlavných kritérií pre hľadanie života inde v galaxii.

image

Ilustrácia dvoch novoobjavených exoplanét.

Nasa/jpl-caltech/

Neporovnateľné teplo

Ďalej sa ukázalo, že k hviezde bližšia planéta (HD 260655 b) je zhruba 1,2-násobne väčšia ako Zem a svoju domovskú hviezdu obehne raz za 2,8 dňa. Vzdialenejšia planéta hviezdu obehne raz za 5,7 dňa a je zhruba 1,5-krát väčšia ako Zem.

Na základe veľkosti obežných dráh a teploty tohto trpaslíka sa vedci domnievajú, že priemerná teplota na HD 260655 b dosahuje približne 435 °C a na HD 260655 c teplotu 284 °C, čiže by boli príliš horúce na život, ako ho poznáme.

Podľa vedcov takéto teploty sú príliš vysoké na to, aby na povrchu existovala tekutá voda.

image

Najvýkonnejší vesmírny ďalekohľad zasiahol meteorit. Stalo sa to prvýkrát v histórii, teleskop funguje

Teleskop Jamesa Webba

Obe exoplanéty by však stále mohli mať atmosféru, ktorá by mala byť zrelá na sondovanie novo nasadeným vesmírnym teleskopom Jamesa Webba, jeden z cieľov jeho misie zahŕňa aj pozorovanie atmosféry exoplanét.

Ba čo viac, okolo hviezdy môžu obiehať aj ďalšie exoplanéty, ktoré sme zatiaľ neobjavili. Tím prezentoval svoje zistenia na 240. stretnutí Americkej astronomickej spoločnosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 22:36