Webbov teleskop.Twitter/nasawebb/
StoryEditor

Najvýkonnejší vesmírny ďalekohľad zasiahol meteorit. Stalo sa to prvýkrát v histórii, teleskop funguje

TASR09.06.2022., 10:30h

Časť jedného z hlavných zrkadiel Webbovho teleskopu zasiahli v období medzi 23. a 25. májom mikrometeroity. Informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Lajkuj Brainee.sk na

Pri počiatočnom skúmaní situácie sa zistilo, že teleskop stále pracuje na úrovni, ktorá presahuje všetky požiadavky na jeho fungovanie v obvyklej prevádzke. Náraz mal však okrajový vplyv na dáta, ktoré teleskop poslal na Zem, konštatovala NASA.

Nárazom malých meteoritov sa pri misii takého rozsahu, akú podniká Webbov teleskop, nedá vyhnúť a očakáva sa, že takéto zrážky budú pokračovať počas celej životnosti teleskopu. Vedci takúto situáciu očakávali a simulovali ju počas testov ešte na Zemi. 

Ako uvádza portál NewScientist, tak mikrometeorit, ktorý zasiahol teleskop v máji bol väčší ako čokoľvek, čo tím NASA testoval alebo simuloval. Keďže nebol súčasťou meteorického roja, nikto nepredpovedal náraz. Keby tak urobili, operátori teleskopu by ho mohli otočiť a vyhli by sa priamej zrážke. 

„Vedeli sme, že teleskop sa bude musieť vyrovnať s vesmírnym prostredím, ktoré zahŕňa prenikavé ultrafialové svetlo a elektricky  nabité častice zo Slnka, kozmické žiarenie z exotických zdrojov v galaxii a občasné prienikmi mikrometeoritov do našu slnečnej sústavy,“ uviedol projektový manažér NASA Paul Geithner.

image

Vedci chcú nadviazať kontakt s mimozemšťanmi. Vyšlú do vesmíru ľudské akty

Teleskop, pomenovaný je po druhom riaditeľovi NASA Jamesovi Webbovi, nahradil Hubblov teleskop. Webbov teleskop do vesmíru vyniesla nosná raketa Ariane, ktorá štartovala z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane 25. decembra 2021.

Náklady na jeho výrobu presiahli desať miliárd  dolárov. Vynesenie teleskopu do vesmíru sa plánovalo už v roku 2007, úplne ho však dokončili až v roku 2016. Je výsledkom spolupráce NASA, európskej a kanadskej vesmírnej agentúry.      

Ako na svojej webovej stránke uvádza SAV, vedci si od Webbovho ďalekohľadu sľubujú veľa: Mal by dovidieť až do veľmi vzdialenej minulosti 13 miliárd rokov a očakáva sa, že prinesie prevratné vedecké poznatky. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:06