VesmírTwitter/Sue Warren
StoryEditor

Z letov do vesmíru sa stáva sci-fi dovolenka: Virgin Galactic spúšťa predaj lístkov

iDnesČTK16.02.2022., 10:00h
Záujemcovia o dovolenku vo vesmíre so spoločnosťou Virgin Galactic budú musieť siahnuť hlboko do peňaženky.
Lajkuj Brainee.sk na

Za niekoľko minút v nulovej gravitácii zaplatia 450-tisíc dolárov (takmer 400 000 eur). Firma Brita Richarda Bransona, ktorý sa ako prvý miliardár pozrel do vesmíru, začne lístky predávať v stredu.

Vstupenky budú tento rok dostupné pre 1000 zákazníkov. 

Vesmírna turistika

Počas 90-minútového letu sa pasažieri dostanú do výšky viac ako 50 míľ a zažijú zhruba štyri minúty beztiaže v kabíne vesmírneho lietadla, odkiaľ môžu cez 17 okienok pozorovať aj zakrivenie Zeme.

Vesmírni turisti budú lietať vo vozidle spoločnosti poháňanom raketou, známou ako SpaceShipTwo Unity. Doletí do výšky 50 000 stôp, kde sa Unity uvoľní a jej motor sa zapáli, aby ju poháňal na hranici vesmíru. Píše web Mint.

Výlety spoločnosti Virgin Galactic na okraj vesmíru odštartujú z vesmírneho prístavu America v Novom Mexiku. Rezervácie zahŕňajú niekoľkodňové školenia a programy pripravenosti na vesmírne lety.

Spoločnosť Virgin Galactic, založená v roku 2004, sa snaží stavať na úspechu testovacej misie, počas ktorej Branson v júli minulého roku absolvoval vysokoprofilový let.

Nie sú jediní

Virgin Galactic však nie je jedinou spoločnosťou, ktorá chce speňažiť vesmírnu turistiku.

Niekoľko cestujúcich už vyslal do vesmíru zakladateľ Amazonu Jeff Bezos a jeho spoločnosť Blue Origin. Dopyt po ďalších ich letenkách je vysoký.

Vlani strávili vo vesmíre niekoľko dní aj štyria neprofesionálni kozmonauti na palube kozmickej lode Crew Dragon. Dopravný prostriedok spoločnosti SpaceX podnikateľa a miliardára Elona Muska s nimi niekoľkokrát oblietol Zem.

Sedemdesiatročný Branson sa spolu s dvoma ženami a tromi astronautmi vydal na svoje približne 90-minútové vesmírne dobrodružstvo vlani 11. júla. Nosné lietadlo dopravilo vesmírnu loď VSS Unity najprv do výšky asi 14 kilometrov. Tá potom pokračovala ďalej k hranici vesmíru, ktorá sa nachádza vo výške 100 kilometrov.

Akcie Virgin Galactic po dnešnom oznámení stúpli zhruba o 30 percent. Od začiatku roka ale boli pod tlakom a stratili vyše 22 percent.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:39