Globálny vodný cyklus je prvýkrát v histórii ľudstva v nerovnováheReuters/Bruno Kelly
StoryEditor

Miliardy ľudí sú v ohrození života. Globálny vodný cyklus je prvýkrát v histórii ľudstva v nerovnováhe

Miroslav Kamody17.10.2024., 12:00h

Podľa prelomovej novej správy ľudia vyviedli z rovnováhy globálny vodný cyklus, a to vôbec „prvýkrát v histórii ľudstva“, čím podnietili rastúcu vodnú katastrofu, ktorá spôsobí zmätok v ekonomikách, produkcii potravín a životoch. Znie to katastroficky, ale je to možný scenár.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako píše CNN, desaťročia deštruktívneho využívania pôdy a zlého hospodárenia s vodou sa zrazili s klimatickou krízou spôsobenou človekom, čo spôsobilo „bezprecedentný tlak“ na globálny vodný cyklus, uvádza sa v správe zverejnenej Globálnou komisiou pre ekonomiku vody, skupinou medzinárodných lídrov a odborníkov.

Vodný cyklus je komplexný systém, ktorým sa voda pohybuje okolo Zeme. Voda sa vyparuje zo zeme – vrátane jazier, riek a rastlín – a stúpa do atmosféry, pričom vytvára veľké toky vodnej pary schopné prejsť na veľké vzdialenosti, než sa ochladí, skondenzuje a nakoniec spadne späť na zem ako dážď alebo sneh.

image

Extrémne horúčavy prinútili Dubaj k nečakanému kroku. Teploty cez deň sú na nevydržanie, fungovať preto budú nočné pláže

Miliardy ľudí čelia nedostatku vody

Poruchy kolobehu vody už dnes spôsobujú utrpenie. Takmer tri miliardy ľudí čelia nedostatku vody. Plodiny sa scvrkávajú a mestá klesajú, pretože spodná voda pod nimi vysychá. A dôsledky budú bez naliehavých opatrení ešte katastrofálnejšie.

Vodná kríza ohrozuje viac ako 50 percent svetovej produkcie potravín a hrozí, že do roku 2050 zníži HDP krajín v priemere o 8 percent, pričom v krajinách s nízkymi príjmami sa predpokladajú oveľa vyššie straty - až o 15 percent.

„Prvýkrát v histórii ľudstva vyvádzame globálny vodný cyklus z rovnováhy,“ povedal Johan Rockström, spolupredseda Globálnej komisie pre ekonomiku vody a autor správy. „Na zrážky, zdroj všetkej sladkej vody, sa už nemožno spoliehať.“

Správa rozlišuje medzi „modrou vodou“, tekutou vodou v jazerách, riekach a vodonosných vrstvách, a „zelenou vodou“, vlhkosťou uloženou v pôde a rastlinách. Zatiaľ čo zásoba zelenej vody bola dlho prehliadaná, je rovnako dôležitá pre kolobeh vody, pretože sa vracia do atmosféry, keď rastliny uvoľňujú vodnú paru, čím vytvárajú asi polovicu všetkých zrážok na zemi.

Míňame viac vody, ako máme

Narušenie vodného cyklu je „hlboko prepojené“ so zmenou klímy, uvádza správa. Stabilný prísun zelenej vody je životne dôležitý pre podporu vegetácie, ktorá môže uchovávať uhlík ohrievajúci planétu. Ale škody, ktoré ľudia spôsobujú, vrátane ničenia mokradí a ničenia lesov, vyčerpávajú tieto zásobníky uhlíka a urýchľujú globálne otepľovanie.

Teplo spôsobené klimatickými zmenami zase vysušuje krajinu, znižuje vlhkosť a zvyšuje riziko požiaru. Kríza je ešte naliehavejšia v dôsledku obrovskej potreby vody. Správa počíta, že v priemere ľudia potrebujú minimálne asi 4-tisíc litrov denne, aby viedli „dôstojný život“, čo je oveľa viac ako 50 až 100 litrov, ktoré je podľa OSN potrebné na základné potreby.

image

VIDEO Ako by vyzerala Zem rok po tom, čo by ľudstvo náhle vyhynulo? Takto by vyzeral tvoj dom, mesto či okolie

Problém je, že takéto množstvo nebude väčšina regiónov schopná poskytnúť z miestnych zdrojov. Richard Allan, profesor klimatickej vedy na Reading University v Anglicku, uviedol, že správa „vykresľuje pochmúrny obraz ľudského narušenia globálneho vodného cyklu, najvzácnejšieho prírodného zdroja, ktorý v konečnom dôsledku udržuje naše živobytie“.

Ak nič neurobíme, príde katastrofa

Ľudské aktivity „menia štruktúru našej krajiny a vzduch, nad ktorým sa otepľuje klíma, zintenzívňuje mokré aj suché extrémy a vyháňa vietor a zrážky,“ dodal Allan, ktorý sa na správe nezúčastnil. Krízu možno riešiť len lepším hospodárením s prírodnými zdrojmi a masívnym znížením znečistenia ohrievajúceho planétu, povedal pre CNN.

Autori správy tvrdia, že svetové vlády musia uznať kolobeh vody ako „spoločné dobro“ a riešiť ho kolektívne. Krajiny sú na sebe závislé, a to nielen vďaka jazerám a riekam, ktoré preklenujú hranice, ale aj kvôli vode v atmosfére, ktorá dokáže prekonať obrovské vzdialenosti – čo znamená, že rozhodnutia prijaté v jednej krajine môžu narušiť zrážky v inej.

image

Vody je čoraz menej

Pixabay

Správa vyzýva na „zásadnú úpravu miesta, kde sa v ekonomikách nachádza voda“, vrátane lepšej cenotvorby, aby sa zabránilo plytvaniu a tendencii pestovať plodiny a zariadenia, ktoré sú náročné na vodu, ako sú dátové centrá, v regiónoch s nedostatkom vody.

„Globálna vodná kríza je tragédiou, ale je aj príležitosťou na transformáciu ekonomiky vody,“ povedal Ngozi Okonjo-Iweala, generálna riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie a spolupredsedkyňa komisie, ktorá správu zverejnila. Správne oceňovanie vody je nevyhnutné, dodala, „aby sme rozpoznali jej nedostatok a mnohé výhody, ktoré prináša.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. október 2024 12:02