Ako by vyzeral svet?Brainee x Canva
StoryEditor

VIDEO Ako by vyzerala Zem rok po tom, čo by ľudstvo náhle vyhynulo? Takto by vyzeral tvoj dom, mesto či okolie

Miroslav Kamody14.10.2024., 11:00h

Svet by sa zmenil na nepoznanie. Katastrofa by bola ukážkou toho, že našu planétu sme už zmenili tak, že je od nás závislá.

Lajkuj Brainee.sk na

Premýšľal si niekedy nad tým, aký by bol svet, keby všetci zrazu zmizli? Čo by sa stalo so všetkým, čo dnes považujeme za nevyhnuté a bežné? Hoci je táto téma bežná vo filmoch, seriáloch či knihách, koniec ľudstva je zvláštna vec, ktorou sa nemusíme znepokojovať, píše portál The Conversation.

„Ale ako docent mestského dizajnu – teda niekto, kto pomáha mestám a miestam plánovať, ako budú vyzerať ich komunity – je niekedy mojou úlohou premýšľať o takýchto perspektívach,” hovorí Carlton Basmajian, docent komunitného a regionálneho plánovania na Iowa State University.

image

Hodiny súdneho dňa pripomínajú, že sme najbližšie ku koncu ľudstva v histórii. Ručička zostáva 90 sekúnd pred polnocou

Ak by ľudia zmizli z povrchu a ty by si mal možnosť o rok vrátiť sa na Zem, aby si videl, čo sa zmenilo, prvú vec, ktorú by si si všimol, by nebola skrz tvoje oči, ale uši. Svet by stíchol. A uvedomil by si si, aký hluk ľudia robia. „Naše budovy sú hlučné. Naše autá sú hlučné. Naša obloha je hlučná. Všetok ten hluk by ustal.”

Všimol by si si aj zmenu počasia. Po roku bez ľudí by bola obloha modrejšia a vzduch čistejší. Vietor a dážď by vyčistili povrch Zeme a všetok smog a prach, ktoré ľudia vytvárajú, by boli preč.

U teba doma

Dúfaj, že nebudeš smädný, pretože v tvojom dome už nebude voda. „Vodné systémy vyžadujú neustále čerpanie. Ak nikto nie je pri verejnom vodovode, aby spravoval stroje, ktoré čerpajú vodu, potom nebude žiadna voda.” Voda v potrubiach by však bola stále - samozrejme však len do prvej zimy - mráz by ich roztrhol.

Nešla by ani elektrina. Elektrárne by prestali fungovať, pretože by ich nikto nemonitoroval a neudržiaval zásobu paliva. Takže tvoj dom by bol tmavý, bez svetiel, televízora, telefónov alebo počítačov.

A všade by bolo neuveriteľne veľa prachu. „V skutočnosti je vo vzduchu neustále prach, ale nevšímame si to, pretože naše klimatizačné systémy a ohrievače ho rozfukujú. A keď sa pohybuješ po miestnostiach vo svojom dome, držíš prach v pohybe. Ale akonáhle sa to všetko zastaví, vzduch v tvojom dome bude pokojný a prach by sa usadil všade.”

Tráva na tvojom dvore by nekontrolovateľne rástla, aby bola taká dlhá a ochabnutá, že by prestala. To by dalo priestor burine, ktorá by sa rozrástla doslova všade. „Na vašom dvore by sa zakorenilo množstvo rastlín, ktoré ste nikdy predtým nevideli. Zakaždým, keď strom vypustí semienko, môže vyrásť malý stromček. Nebol by tam nikto, kto by to vytiahol alebo zrezal.”

Všimol by si si, že okolo teba bzučí omnoho viac hmyzu. Ľudia totiž robia všetko preto, aby sa ho zbavili a ničia tam jeho biotop. Po zmiznutí ľudí by však mali opäť voľnú ruku a zaplavili svet.

image

Cestovateľ v čase tvrdí, že prišiel z roku 2236. Varuje pred meteoritom, ktorý môže zasiahnuť Európu

Na tvojej ulici

Po tvojom okolí by sa túlali rôzne tvory a čudovali sa, čo vidia. Najprv by sa objavili myši, líšky či bobry. Neskôr by prišli väčšie zvieratá (možno nie po roku, ale nakoniec by sa objavili - jelene či medvede. 

„Bez elektrických svetiel by sa vrátil rytmus prírodného sveta. Jediné svetlo by bolo zo Slnka, Mesiaca a hviezd. Nočné tvory by sa cítili dobre, keby získali späť svoju tmavú oblohu,” vysvetľuje odborník. Často by dochádzalo aj k požiarom. Blesk môže zasiahnuť strom alebo pole a zapáliť oheň, ktorý môže zasiahnuť domy a budovy. Bez ľudí, ktorí by ich uhasili, by tieto požiare pokračovali, kým by nezhoreli.

V okolí tvojho mesta

Po roku by betón – cesty, diaľnice, mosty a budovy – vyzeral približne rovnako. Keby sme sa však vrátili o desaťročie neskôr, objavili by sa trhliny a v nich malé rastliny. „Deje sa tak preto, lebo Zem sa neustále pohybuje. S týmto pohybom prichádza tlak a s ním aj trhliny. Nakoniec by cesty popraskali natoľko, že by vyzerali ako rozbité sklo, a dokonca by cez ne prerástli stromy.” Kovové mosty by pomaly zhrdzaveli, ale veľké betónové mosty a diaľnice, tie by vydržali storočia.

image

Ako by vyzeral svet?

Unsplash/SALEM.

Na druhú stranu, priehrady a hrádze by erodovali, farmy by si opäť zobrala príroda a rastliny, ktoré jeme, by postupne zmizli. Zrazu by nebola už žiadna kukurica, zemiaky či paradajky. Hospodárske zvieratá by sa zase stali ľahkou korisťou pre divé šelmy, mačky sa sa stali opäť divoké, aj keď väčšina by neprežila - podobne by na tom boli aj psy.

Ako staroveký Rím

O tisíc rokov by bol svet, ktorý si pamätáš, stále nejasne rozpoznateľný. Niektoré veci by zostali - záležalo by to na materiáloch, z ktorých boli vyrobené, na klíme, v ktorej sa nachádzajú, a jednoducho na šťastí. Bytový dom tu, kino tam alebo rozpadajúce sa nákupné centrum by stáli ako pamätníky stratenej civilizácie. Rímska ríša sa zrútila pred viac ako 1500 rokmi, no niektoré pozostatky môžeš vidieť aj dnes.

„Ak už nič iné, náhle zmiznutie ľudí zo sveta by odhalilo niečo o tom, ako sme zaobchádzali so Zemou. Ukázalo by nám to aj to, že svet, ktorý dnes máme, nemôže bez nás prežiť a že nemôžeme prežiť, ak sa oň nestaráme. Aby to fungovalo, civilizácia – ako čokoľvek iné – vyžaduje neustálu údržbu,” dodáva odborník na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. október 2024 15:26