Nočný pláž v DubajiX/Imagen_Oaxaca
StoryEditor

Extrémne horúčavy prinútili Dubaj k nečakanému kroku. Teploty cez deň sú na nevydržanie, fungovať preto budú nočné pláže

ČTK19.10.2024., 09:00h

Kúpajúce sa davy ľudí, hrady z piesku, kanoe a kajaky na otvorenom mori. Na verejnej pláži v Dubaji v Spojených arabských emirátoch takmer všetko vyzerá ako kdekoľvek inde, ale na tejto pláži sú navyše reflektory a nepretržitá prítomnosť plavčíka. Kvôli vysokým denným teplotám presahujúcim 40 stupňov Celzia je totiž niekoľko pláží otvorených so všetkým komfortom aj počas celej noci, píše agentúra AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

„Teploty večer trochu klesajú, je to báječné. Keď chodíte alebo plávate, tak stále vidíte vlastné nohy i ruky,” pochvaľuje si 32-ročný pakistanský emigrant Mohammed, ktorý si prišiel užívať more so svojimi dvoma deťmi.

Kozmopolitný Dubaj s 3,6 miliónmi obyvateľov sa nachádza v jednej z najteplejších oblastí sveta, po polnoci teploty klesajú k 30 stupňom. Vedenie mesta preto vlani zriadilo 800 metrov verejných nočných pláží, na ktoré nepretržite dohliada plavčík, sú obohnané sieťami proti žralokom a viditeľnosť zabezpečujú obrie reflektory.

image

Influencerka Natália: V Dubaji si necháte peňaženku na stole, odídete na wc a nikto vás neokradne. Muži tam chlípne nezazerajú

Podľa Hamada Šákira, ktorý má projekt na magistráte na starosti, mesto podniklo všetko pre pokoj plavcov: siete ich chránia pred morskými živočíchmi, plavčíci majú ďalekohľady s nočným videním a testuje sa aj kamerový systém s umelou inteligenciou, ktorý môže spustiť poplach, ak zaznamená topiaceho človeka.

„Myslím, že sme jedno z mála miest na svete s takouto infraštruktúrou na plážach v noci. Určite sme jediní na Blízkom východe a v severnej Afrike,” povedal Šákir. Tieto pláže podľa neho od minulého roka využilo viac ako milión ľudí.

Potreba si oddýchnuť

V čase, keď Blízkym východom otriasa vojenský konflikt medzi Izraelom na jednej strane a Iránom a jeho spojencami - palestínskym Hamasom a libanonským Hizballáhom - na strane druhej, v Dubaji, kde cudzinci tvoria viac ako 90 percent obyvateľov, priťahujú nočné pláže cez víkendy davy ľudí.

Na pláži Umm Sukajm je aj 38-ročná bieloruská trénerka Mary, ktorá si prišla užiť trochu čerstvého vzduchu po „dlhom a teplom dni”. Voda sa podľa nej ale ešte dosť neochladila. „Je to akoby som sa kúpala vo vani,” hovorí Mary. O kúsok ďalej sa 36-ročná filipínska predavačka Laya zahrabáva do piesku.

Táto pláž, kde občas chodí so svojimi priateľmi, je pre státisíce migrujúcich pracovníkov, ktorí udržiavajú ekonomiku emirátu v chode, závanom čerstvého vzduchu. „V Dubaji tvrdo pracujeme, takže si potrebujeme oddýchnuť,” hovorí Laya. Touto novou atrakciou sa úrady snažia prilákať tiež turistov, ktorí sa v horúcej sezóne zdržiavajú v klimatizovaných priestoroch.

Globálne otepľovanie

Pred päťdesiatimi rokmi bol Dubaj na vrchole leta z veľkej časti vyľudnený a teploty presahovali 40 stupňov Celzia. Vďaka svojej najvyššej budove na svete, obrovským nákupným centrám a krytým zábavným parkom sa však stal „celoročnou mestskou destináciou", kam vlani prišlo viac ako 17 miliónov návštevníkov, opisuje zmenu výskumná pracovníčka Akadémie cestovného ruchu na univerzite v holandskom Brede Manuela Gutberletová.

image

Drahý manžel, rozvádzam sa s tebou. Dubajská princezná oznámila mužovi rozvod cez Instagram, mal jej byť neverný

Odborníčka však upozorňuje, že globálne otepľovanie by mohlo obmedziť ambície mesta, a poukazuje najmä na prívalové dažde, ktoré v apríli mesto na niekoľko dní ochromili. Častejší výskyt podobných fenoménov a predpokladaný nárast teplôt nad 40 alebo dokonca nad 50 stupňov by mohli turistov odradiť, hovorí Gutberletová s tým, že Dubaj „sa musí týmto novým hrozbám rýchlo prispôsobiť”.

Kým však dôjde na takéto zmeny, svoju prvú dovolenku v Dubaji si užíva 77-ročný Francúz Laziz Ahmed, ktorý prišiel navštíviť príbuzných. „Je tu dobre. Cez deň sa von moc nedostanem, ale večer si to vynahradím”.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. október 2024 15:46