Horúčavy v Rio de JaneiroReuters/Pilar Olivares
StoryEditor

V brazílskych mestách je neznesiteľné horúco. Pocitová teplota v Riu bola šialených 62,3 stupňa

ČTK19.03.2024., 11:30h

V brazílskych mestách je už niekoľko dní neznesiteľné teplo, v Riu de Janeiro v nedeľu namerali 42 stupňov Celzia. V šesťmiliónovej megametropole panovala cez víkend pocitová teplota 62,3 stupňa Celzia, čo je najviac za desať rokov merania tohto ukazovateľa.

Lajkuj Brainee.sk na

Situácia je najhoršia v chudobných štvrtiach, kde nie je žiadna zeleň. Ani na juhu mesta v okolí botanickej záhrady napriek vegetácii nebolo pocitovo oveľa chladnejšie, píše agentúra AFP.

Úrady vydali varovanie pred dlhodobým pobytom na slnku a vyzývajú na dostatočné pitie vody. Obyvatelia mesta zaplavili pláže Ipanema a Copacabana, ktoré cez víkend prakticky zakrývali slnečníky. Ľudia sa chladili aj v bazénoch alebo v parku Tijuca na západnom okraji mesta.

image

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nie sme pripravení na extrémy, ktoré prídu, varujú odborníci

Pekelné teploty

„Snažíme sa chrániť, chodiť na otvorené miesta alebo k moru. Ale niečo robiť musíme. Mám veľké obavy, že sa to bude zhoršovať, pretože počet obyvateľov prudko rastie a kvôli výstavbe bytov sa rúbajú lesy,” uviedla návštevníčka parku Raquel Correiaová.

Úmorné teploty sužovali aj najväčšie brazílske mesto Sao Paulo, ktoré ale na rozdiel od Ria neleží priamo na pobreží Atlantického oceánu. Sobotňajšie popoludnie tam bolo s 34,7 stupňa najteplejším dňom v roku.

image

Horúčavy v Rio de Janeiro

Reuters/Pilar Olivares

Gigantická kolóna

Je to tiež najvyššia marcová teplota nameraná brazílskym meteorologickým ústavom od začiatku pozorovania v roku 1943. Brazília leží na južnej pologuli a v marci tam končí leto.

Obyvatelia Sao Paula hľadali úľavu v mestských parkoch, veľa sa ich ale autami snažilo dostať k moru a na cestách vznikali nekonečné dopravné zápchy. Autá nakoniec tvorili 20 kilometrov dlhú kolónu, teda prakticky celý úsek od mesta na pobrežie. Naopak na juhu krajiny husto prší a úrady varujú, že by dážď tento týždeň mohol priniesť aj povodne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:11