ZálohovanieTASR/Jaromír Novák
StoryEditor

Slováci sa naučili zálohovať vo veľkom. Za dva roky sme vyzbierali približne dve miliardy obalov

TASR14.02.2024., 15:00h

Slováci vyzbierali zhruba za dva roky dve miliardy zálohovaných nápojových obalov. Spolu sa vyprodukovalo 125-tisíc zlisovaných balíkov plastových fliaš a 39-tisíc balíkov hliníkových plechoviek. TASR o tom informovala marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.

Lajkuj Brainee.sk na

„Ak by sme len samotné balíky zo zlisovaných spracovaných plastových fliaš poukladali vedľa seba, tak by sme takmer dosiahli vzdialenosť z Bratislavy do Trenčína. V prípade zlisovaných balíkov z vyzbieraných plechoviek to je tiež dĺžka rovná vzdialenosti z Košíc až do Prešova,” uviedol správca.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o zálohovaní na Slovensku

Miera návratnosti obalov za rok 2023 dosiahla úroveň 92 percent. Slovensko tým podľa správcu napĺňa zákonný ciel pre zálohovanie, ktorý mal byť dosiahnutý v roku 2025. „Slovákom sa tak dokonca podarilo presiahnuť cieľ stanovený Európskou úniou, a to do roku 2029 dosiahnuť viac ako 90-percentnú návratnosť plastových fliaš a plechoviek,” skonštatoval.

Zálohujeme už dva roky

Fľaše a plechovky na nápoje sa na Slovensku zálohujú od roku 2022. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

image

Zálohovanie

Dreamstime

Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:51