Priprav sa na návrat chladného počasiaUnsplash/Hayeon Yun
StoryEditor

Aké počasie nás čaká v úvode roka? Už čoskoro sa vráti pravá zima, nasneží a udrú celodenné mrazy

Miroslav KamodyTASR02.01.2024., 11:00h

Rozlúč sa s teplým počasím, ktoré dominovalo od sviatkov až do nového roka. Prichádza totiž zásadné ochladenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ by si sa opýtal staršej generácie, ako si spomínajú na počasie začiatkom roka v minulosti, zrejme by ti začali rozprávať o prelome rokov 1978 a 1979. Zatiaľ čo na Silvestra bolo ešte vyše 10 stupňov, o pár hodín teplota klesla o takmer 30 stupňov.

„Mierne zimy 70. rokov boli dôsledkom intenzívnejšej zonálnej cirkulácie medzi oceánom a európskym kontinentom, vďaka ktorej prúdil nad pevninu teplejší morský vzduch. Situácia sa začala čiastočne meniť na konci 70. rokov. Legendárnym sa stalo prudké ochladenie na prelome rokov 1978 - 1979. Prekvapilo okrem iného aj tým, že prišlo náhle po rokoch s miernymi zimami,” povedal pre TASR klimatológ Pavel Matejovič.

image

Počas vianočných sviatkov bolo na Slovensku teplejšie ako na jar. Na niektorých miestach namerali aj 15 stupňov

Šokujúca zmena počasia

V Čechách sa v priebehu 12 hodín ochladilo o 30 stupňov Celzia. Napríklad v českých kúpeľoch Poděbrady klesla teplota zo silvestrovských 12 stupňov na novoročných mínus 18 stupňov. Taká istá náhla zmena sa udiala aj na Slovensku.

V Hurbanove napríklad vystúpila teplota 30. decembra na 11,4 a 31. decembra dokonca na 11,7 stupňa Celzia. Už v priebehu 1. januára však klesla na mínus 13,2 stupňa Celzia, čo predstavuje ochladenie o takmer 25 stupňov.

image

Priprav sa na návrat chladného počasia

Unsplash/Aaron Doucett

Zamrzlo niekoľko sto vlakov naložených uhlím a koksom určenými nielen na vykurovanie, ale aj ako palivo do tepelných elektrární. Prestávala fungovať aj doprava. Kritická situácia nakoniec donútila štát siahnuť k úsporným opatreniam.

V piatok 5. januára sa začali uhoľné prázdniny, teda na základných, stredných aj vysokých školách sa prestalo učiť. Zatvorené boli galérie, televízia obmedzila vysielanie a začínala ho od 19. hodiny. Môže sa však podobná situácia zopakovať v roku 2024?

 

Blíži sa ochladenie

Ako informuje portál iMeteo, Slovensko sa skutočne dočká ochladenia, ktoré zmietne súčasné počasie zo stola. Teploty na juhu našej krajiny nemali posledné dni problém prekonať hranicu 10 stupňov a pokojne sa vyšplhať aj vyššie. To by sa malo zmeniť s príchodom Troch kráľov. 

„Numerické modely už dlhšie naznačujú, že v prvé januárové dni sa rozpadne polárny vír, čo by malo viesť k tomu, že sa do Európy od severu prepadne chladnejší vzduch. Od 7. januára, teda od nasledujúcej nedele, to vyzerá tak, že počasie by sa na našom území malo opäť dostať do zimného módu,” píše portál.

image

Teplotné rekordy počas leta padali ako prezreté hrušky. Ľudstvo má na dosah prvenstvo, ktorým prepíše históriu

To znamená, že aj počas dňa sa očakáva výskyt mrazu, rovnako tak aj návrat snehových vločiek, ktoré opäť uvidia aj ľudia v tých najnižších polohách. Pre lepšiu predstavu - zatiaľ čo v stredu (3. januára) sa teplota v Bratislave môže vyšplhať až na deväť stupňov, budúci pondelok a utorok by mala aj cez deň zostať pod bodom mrazu.

Rekordné mrazy nás teda rozhodne nečakajú, no zmena počasia bude rozhodne citeľná. Cez víkend nezabudni mať po ruke dáždnik, ďalšie dni potom zase pre istotu vytiahni teplú zimnú bundu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:54