Zmena klímyBrainee x Canva
StoryEditor

Je ešte vôbec šanca na záchranu? OSN upozorňuje na možné oteplenie klímy až o takmer tri stupne do roku 2100

TASR21.11.2023., 09:30h

Priemerná svetová teplota sa môže do konca tohto storočia zvýšiť až o 2,9 stupňa Celzia, vyplýva z pondelkovej správy Environmentálneho programu OSN (UNEP). Generálny tajomník OSN António Guterres svetové spoločenstvo vyzval, aby podniklo rázne kroky v plnení záväzkov v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov.

Lajkuj Brainee.sk na

Lídri krajín už nemôžu túto záležitosť viac odkladať, zdôraznil Guterres. Takisto odsúdil „zlyhanie v oblasti vedenia, zradu voči zraniteľným a obrovskú zmeškanú príležitosť”.

Nárast takmer o tri stupne

UNEP vydal v pondelok správu o pokroku pri znižovaní emisií skleníkových plynov. Svet podľa nej tento rok zažíva znepokojivý nárast v oblasti rekordných teplôt ovzdušia. Priemerná teplota vzduchu na Zemi sa môže do roku 2100 zvýšiť o 2,5 až 2,9 stupňa Celzia, píše sa v správe.

image

Klimatická zmena mení mozgy zvierat. Odborníci vysvetľujú, čomu teraz budú musieť čeliť

Účastníci klimatického summitu v Paríži v roku 2015 sa zaviazali, že sa budú snažiť udržať nárast globálnej teploty na úrovni pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím a zároveň vyvíjať úsilie o obmedzenie tohto nárastu na 1,5 stupňa Celzia. Na to je však potrebné do roku 2030 znížiť množstvo emisií o 42 percent, uviedol UNEP.

Ďalšia konferencia

Krajiny od roku 2020 zverejňujú svoje národné plány v oblasti klímy, známe ako vnútroštátne stanovené príspevky (NDC). V prípade úplného plnenia záväzných NDC by sa na základe súčasného stavu globálna teplota do roku 2100 zvýšila o 2,9 stupňa Celzia. V prípade dodržania doplňujúcich opatrení by bol jej nárast 2,5 stupňa Celzia.

image

Klimatické zmeny

Shutterstock

Na prelome novembra a decembra sa bude v Dubaji konať konferencia OSN o zmene klímy COP28. Výkonná riaditeľka UNEP Inger Andersenová vyjadrila presvedčenie, že účastníkom sa podarí dosiahnuť pokrok v oblasti znižovania emisií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 11:21