Klimatické zmeny môžu zvieratám meniť mozog.Brainee X Canva/
StoryEditor

Klimatická zmena mení mozgy zvierat. Odborníci vysvetľujú, čomu teraz budú musieť čeliť

Nikola Michalkova16.11.2023., 08:30h

Najnovšie odborníci prišli so zistením, že klimatické zmeny prispievajú k zmene mozgov zvierat.

Lajkuj Brainee.sk na

Klimatické zmeny majú dopad nielen na ľudstvo, ale aj na zvieratá. Okrem toho, že sa musia prispôsobovať vyšším teplotám, najnovšie odborníci prišli s informáciou, že klimatické zmeny menia zvieratám mozgy, píše sa na portáli Science Alert.

Zmeny narúšajú zmyslové systémy

Nervový systém živočíchov zohráva dôležitú úlohu pri prispôsobovaní sa na meniace podnebie. Všetky hlavné funkcie tohto systému, ako je detekcia zmyslov, psychika a usmerňovanie správania, sú u zvierat rozhodujúce. Umožňujú im totiž orientovať sa v prostredí spôsobom, vďaka ktorému môžu prežiť a rozmnožovať sa. Ako sa zistilo, zmena klímy pravdepodobne tieto funkcie ovplyvní k horšiemu. 

image

V tropických pralesoch je tak horúco, že listy stromov nie sú schopné fotosyntézy. Ako to ohrozí našu planétu?

Zmena teploty prispieva k zmenám energetickej rovnováhy ekosystémov, od rastlín produkujúcich energiu zo slnečného žiarenia, až po živočíchov, ktoré konzumujú rastliny či iné zvieratá. A je tu pravdepodobnosť, že klimatické zmeny budú výzvou pre všetky ich zmysly. Cicavce napríklad teplotu vnímajú čiastočne pomocou špeciálnych receptorových proteínov v ich nervovom systéme. Tie reagujú na teplo a chlad, a taktiež rozlišujú medzi miernymi a extrémnymi teplotami. 

Zmena klímy podľa zistení narúša podnety, na ktoré sa zvieratá môžu spoliehať pri riešení problémov – výber biotopov, hľadanie potravy či výber partnerov. 

image

Delfíny

Unsplash/Ranae Smith

Narúša sa aj fungovanie mozgu

Avšak ukazuje sa, že nielen zmysly budú ovplyvnené klimatickými zmenami. Nárast teploty môže narušiť vývoj a fungovanie mozgov živočíchov. To môže mať negatívny vplyv na ich schopnosť účinne sa prispôsobiť novému prostrediu. Výskumníci sa tentokrát zamerali na to, ako teplotné extrémy môžu zmeniť neuróny na genetickej či štrukturálnej úrovni, ale aj na organizáciu mozgu ako celku.

Čo sa týka morského prostredia, výskumníci prišli na to, že klimatické zmeny vplývajúce aj na okysľovanie oceánov, môžu ovplyvniť aj všeobecnú kognitívnu výkonnosť a zmyslové schopnosti zvierat. 

image

V Atlantickom oceáne hrozí kolaps. Môže ohroziť aj našu potravinovú sebestačnosť

Aj aktivita zvierat bude ovplyvnená. Môže sa začať presúvať na iné obdobie počas dňa alebo na nové ročné obdobia. Príkladom sú ryby žijúce v otepľujúcich moriach. Presunuli sa totiž do chladnejších a hlbších vôd, ktoré majú dramaticky odlišnú intenzitu svetla či iný farebný rozsah, na ktorý sú ich zrakové systémy zvyknuté. 

Budú ich nútiť vyvíjať sa

Mozgy zvierat sú flexibilné. Sú vyvinuté tak, aby zodpovedali individuálnym skúsenostiam z prostredia. Štúdie, ktoré sa venovali porovnávaniu druhov zaznamenali ale silný vplyv prostredia na vývoj mozgu. Nervové systémy sa u zvierat vyvíjajú tak, aby zodpovedali zmyslovému prostrediu priestoru aktivity jednotlivých druhov. Vyplýva z toho to, že nové klimatické podmienky budú formovať nervové systémy tým, že ich budú nútiť vyvíjať sa. 

image

Pes

Pixabay

V prípade, že na vývoj mozgu má silný vplyv genetika, nervové systémy, ktoré sú jemne prispôsobené miestnemu prostrediu, môžu pri klimatických zmenách stratiť svoju výhodu adaptácie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:41