Bezobalový obchodBrainee x Canva
StoryEditor

Adam s Veronikou vlastnia bezobalový obchod vo Zvolene: Lepšie, ako triediť odpad, je netvoriť ho

TASR19.11.2023., 10:00h

Lepšie, ako zbierať a triediť odpad, je netvoriť ho. Tvrdí to majiteľ bezobalového obchodu s čapovanou drogériou vo Zvolene Adam Trško. Dodal, že fungovanie jeho prevádzky ušetrí ročne približne 2 500 plastových fliaš.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako ďalej uviedol, prázdne obaly záujemcom opäť naplní pracím gélom, avivážou, saponátom a aj čistiacim prostriedkom. „Nádoby používajú zákazníci opakovane, nemusia ich tak recyklovať. Bolo by to za kontajner plastu, ktorý takto vôbec nie je,” objasnil s tým, že umelé obaly od drogérie používajú už viac rokov a stále sa dajú pre čapovanie využiť.

image

Chceš v roku 2024 cestovať udržateľnejšie? Prinášame TOP 5 európskych destinácií, kde rozhodne musíš ísť

Priestor pre záujemcov otvorili v roku 2020 a v súčasnosti v ňom pôsobia aj s manželkou Veronikou Trškovou. „Po dlhšom čase vidíme, že to má zmysel, pretože jedna fľaša má na sebe niekoľko nálepiek s popisom tovaru, ktorý v nej bol,” podotkol majiteľ.

Nádoby používajú opakovane

Doplnil, že ľudia mu nosia aj použité plastové nádoby, aby ich opäť využil. Vyčistí ich a znovu do nich čapuje. Najviac sa vo Zvolene míňajú pracie gély, mydlo na ruky i čistič na riad.

image

Bezobalový obchod

Unsplash/Markus Spiske

Tršková priznáva, že k šetreniu obalov ju priviedol jej záujem o biológiu. „Mám cit ku prírode, k jej ochrane i k tomu, že nič do nej netreba vyhadzovať,” povedala.

Čo najmenej odpadu

Veľké fľaše, v ktorých v predajniach drogériu majú, sú vratné a po vyprázdnení ich opäť naplnia. „Vyberáme si dodávateľov, ktorí ponúkajú túto možnosť. Na nádobe vidíme, že koluje,” spomenula.

image

Zakladateľka prvého prírodného cintorína: Pochovať nebožtíka v syntetickom oblečení do lakovanej rakvy nie je nič prirodzené

Poznamenala, že v predajni využívajú virtuálnu registračnú pokladňu. „V súčasnosti už má takmer každý e-mailovú adresu, na ktorú im posielame pokladničný doklad. Nevzniká tak odpad,” priblížila s tým, že klasické doklady z pokladne sa nedajú recyklovať a treba ich hádzať do komunálneho odpadu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 23:32