Krajina udelila všetkým deň pracovného voľna na výsadbu stromov.Twitter/tituwansont/
StoryEditor

Táto krajina dala všetkým ľuďom jeden deň voľna, aby mohli sadiť stromy. Podarilo sa im ich vysadiť desiatky miliónov

TASR14.11.2023., 10:00h

Keňania v pondelok vo veľkom sadili stromy. Vláda im na tento účel udelila deň pracovného voľna. K dispozícii mali 150 miliónov sadeníc.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Národnom dni vysádzania stromov sa zúčastnili aj politickí lídri krajiny. Prezident William Ruto viedol kampaň vysádzania v mokradiach Kiu približne 200 kilometrov severne od hlavného mesta Nairobi. Na podobných akciách v iných častiach krajiny sa zúčastnili aj ministri z jeho vládneho kabinetu.

Pre splnenie ambiciózneho cieľa by musel takmer každý z približne 54 miliónov obyvateľov tejto východoafrickej krajiny zasadiť dva stromy.

image

Zelené videohry. Ako virtuálny svet môže pomôcť uzdraviť ten skutočný

Pondelňajšie vysádzanie je súčasťou rozsiahlych plánov kenskej vlády. Vlani v decembri oznámila, že chce do roku 2032 zasadiť zhruba 15 miliárd stromov a sadenice občanom poskytuje zdarma.

Zapojilo sa približne dva milióny ľudí

Výsadba stromov bude monitorovaná prostredníctvom online aplikácie, ktorá jednotlivcom a organizáciám poskytuje informácie o rastlinách, ich počtu a dátumu vysadenia.

Aplikácia tiež podľa ministerstva životného prostredia pomôže ľuďom zasadiť vhodné sadenice tým, že priradí lokalitu k príslušným druhom. Podľa BBC bolo v nedeľu v aplikácii zaregistrovaných dva milióny ľudí.

Ministerka životného prostredia Tuya uviedla, že akcia bude pokračovať aj po mimoriadnom sviatku a očakáva, že do konca obdobia dažďov v decembri bude vysadených 500 miliónov stromov.

Kritika zo strany ochranárov

Na jednej strane bola iniciatíva veľmi dobrý nápad, no na druhej bola vláda kritizovaná, že presadzovala výsadbu stromov a zároveň nedokázala skrotiť nelegálnu ťažbu dreva vo verejných lesoch. Nedávno podľa BBC dokonca vláda zrušila zákaz ťažby.

V nedeľu však ministerka toto rozhodnutie obhajovala a uviedla, že zasiahnuté boli iba lesy určené na komerčné účely - asi 5 percent z celkového počtu.

image

Vedci potvrdili, že vzniká nový oceán. Afrika sa rozdeľuje na viac kusov, z malej škáry vzniknú dve pevniny

Susedná Etiópia spustila podobný program v roku 2019. Tamojšia vláda Abiya Ahmeda vtedy oznámila, že za jediný deň vysadila s pomocou obyvateľov 350 miliónov stromov.

Abiy organizoval podobné iniciatívy aj v nasledujúcich rokoch. Vždy ich však sprevádzali pochybnosti o dôveryhodnosti množstva vysadených stromov uvádzaných vládou. Ochrancovia životného prostredia tiež kriticky poukazujú na to, že okrem vysádzania je dôležité sadenice aj udržiavať pri živote.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 10:32