Palestínčan nesie zraneného chlapca po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v utečeneckom tábore.Hatem Moussa/Tasr
StoryEditor

Vojny devastujú aj planétu. OSN upozorňuje na ničivú silu konfliktov, na ktorú občas zabúdame

TASR05.11.2023., 12:00h

Počas vojnových konfliktov dochádza aj k výraznému ničeniu životného prostredia.

Lajkuj Brainee.sk na

Na tento negatívny dôsledok vojen upozorňuje Medzinárodný deň ochrany životného prostredia pred ničením počas vojny a ozbrojeného konfliktu, známy aj pod názvom Svetový deň ochrany životného prostredia vo vojne, ktorý pripadá na 6. novembra.

Vyhlásilo ho Valné zhromaždenie (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) v rezolúcii A/RES/56/4 z 5. novembra 2001 a prvýkrát sa pripomínal v roku 2002.

image

Na Kryme odfotil tieň smrti. Záhada delových gulí nebola nikdy vyriešená

Medzi najčastejšie negatívne vplyvy vojenských konfliktov na životné prostredie patria vypálené polia, otrávená pôda, kontaminovaná voda, vyrúbané či inak zničené lesy a celkové poškodenie biodiverzity. Podľa Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) sa ozbrojené konflikty dotkli viac ako dvoch tretín ekosystémov vo svete a približne 40 percent ozbrojených konfliktov za viac ako 60 rokov bolo spojených s využívaním prírodných zdrojov ako drevo, zlato, diamanty, ale aj úrodná pôda či pitná voda.

image

„Hyena, ktorá chce začať tretiu svetovú vojnu.“ Medvedev varuje Poľsko, aby sa vyhlo zániku

Škody spôsobené na životnom prostredí počas vojnových konfliktov narúšajú ekosystémy a ohrozujú prírodné zdroje ešte dlho po skončení bojov. Negatívne dôsledky zapríčinené vojnou sa často rozširujú za hranice bojujúcich štátov a majú dosah aj na budúce generácie.

OSN kladie dôraz aj na to, aby opatrenia v oblasti životného prostredia boli súčasťou stratégie predchádzania vojenským konfliktom, lebo mier sa nedá zaistiť, ak budú zničené prírodné zdroje a ekosystémy. V tejto súvislosti prijala OSN 27. mája 2016 rezolúciu, ktorá vyzdvihla význam zdravých ekosystémov pri znižovaní rizika ozbrojených konfliktov.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 14:59