Študentské voľby 2023Facebook/SOŠ Snina
StoryEditor

Ako by volili slovenskí študenti? PS by získalo takmer polovicu všetkých hlasov, v parlamente by boli iba štyri strany

Miroslav Kamody23.09.2023., 13:37h

Študenti vidia smerovanie Slovenska úplne inak ako oficiálne volebné prieskumy. Strana PS v simulovaných študentských voľbách získala drvivú väčšinu hlasov.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ by v blížiacich sa voľbách volili iba študenti, dopadli by úplne inak. Do parlamentu by sa totiž nedostal nielen Hlas a Republika, ale ani koalícia OĽaNO – Za ľudí – Kresťanská únia či Demokrati. Vyplýva to z výsledkov simulovaných študentských volieb, o ktorých ako prvý informoval Denník N.

image

VOĽBY 2023: Prelúskali sme za vás programy politických strán. Čo sľubujú a ako chcú pomôcť mladým, aby neodišli zo Slovenska?

Len štyri strany

Ak by k urnám išli iba študenti stredných škôl, voľby by s drvivou väčšinou vyhrala stana Progresívne Slovensko. Získala by až 48,2 percenta všetkých hlasov. Do parlamentu by sa dostali len štyri strany.

Za Progresívnym Slovenskom nasleduje strana Sloboda a Solidarita (6,3 percenta), tesne za ním je Smer-SSD (6,2 percenta). Štvoricu strán by uzatvárala KDH s 5,7 percentami hlasov.

image

Michal Šimečka

Miroslav Gruber

Hlasovalo takmer 22-tisíc študentov

Simulované voľby sa konali od 8. do 22. septembra v 34 okresoch Slovenska. Zapojilo sa do nich takmer 22-tisíc žiakov zo 61 škôl naprieč krajinou. Študentské voľby organizuje tím študentov z celého Slovenska s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja. 

Denník N pripomína, že Progresívne Slovensko dostalo najviac hlasov aj vo voľbách stredoškolákov pred troma rokmi, teraz svoj náskok pred ostatnými stranami ešte výrazne zvýšilo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 14:01