Viac ako sto klimatických aktivistov bolo zavraždených za minulý rok.Brainee X Canva/
StoryEditor

Vraždy a zabitia. Minulý roky prišli o život desiatky aktivistov, bojovali za zdravšiu planétu

Nikola Michalkova14.09.2023., 10:30h

Nové údaje ukazujú, koľko klimatických aktivistov bolo zabitých za minulý rok. Niekoľko vrážd sa odohralo v amazonskom pralese.

Lajkuj Brainee.sk na

Klimatickí aktivisti robia niekedy šialené veci s jedným úmyslom. Upozorniť na to, že planéta a my s ňou sa pomaly valíme do naozaj nepríjemnej budúcnosti. Vedci varujú, aktivisti sa na to snažia upozorniť už aj zúfalými spôsobmi. Môžeme si o tom myslieť čokoľvek, no faktom je, že životné prostredie si zaslúži ochranu. A viac ako sto aktivistov zomrelo práve pri snahe o jeho záchranu. 

Viac ako sto obetí

Podľa nových zverejnených údajov bolo za minulý rok zabitých najmenej 177 ľudí, ktorí sa snažili chrániť životné prostredie. Pätina vrážd sa pritom stala v amazonskom dažďovom pralese, nad ktorým stále visí hrozba odlesňovania. Údaje zozbierala mimovládna organizácia Global Witness. Výsledky hovoria, že v roku 2022 boli „každý druhý deň zabití obrancovia životného prostredia, ktorých zavraždili skupiny organizovaného zločinu a útočníci“, píše sa na portáli The Guardian. Najsmrteľnejšou krajinou sa stala Kolumbia, kde bolo zaznamenaných 60 vrážd. 

image

Vedci bijú na poplach. Nárast vysokých teplôt spôsobuje, že stromy prestávajú vykonávať fotosyntézu

Domorodé komunity v týchto údajoch sú zastúpené neúmerne, tvorili 34 percent všetkých vrážd, hoci predstavujú len päť percent svetovej populácie. Nové údaje hovoria, že v rokoch 2012 až 2022 bolo zabitých najmenej 1 910 ochrancov životného prostredia. Väčšina všetkých prípadov zostala nepotrestaná. 

Krajiny s najvyšším počtom úmrtí

Kolumbia je krajina, ktorá má najvyšší počet úmrtí. Po nej nasleduje Brazília, Mexiko, Honduras a Filipíny. Takmer 88 percent všetkých smrteľných útokov zaznamenali v Latinskej Amerike, vrátane júlových vrážd brazílskeho aktivistu Bruna Pereiru a novinára Doma Phillipsa. 

V roku 2021 sa zaznamenalo 200 vrážd, čo znamená, že v minulom roku počet klesol. Stále však čísla zostávajú vysoké, a preto organizácia Global Witness vyzýva na osobitnú ochranu jednotlivcov, ktorí chránia životné prostredie, najmä ekosystémy, ktoré sú najohrozenejšie.

image

Viac ako sto klimatických aktivistov bolo zavraždených za minulý rok.

Brainee X Canva/

V Latinskej Amerike, Ázii a Afrike sú hnacou silou násilia práve boje o zdroje, vrátane ťažby nerastov, ktoré sa používajú pri výrobe elektromobilov a veterných turbín. „Príliš dlho sa tým, ktorí sú zodpovední za smrtiace útoky na ochrancov, darí beztrestne vraždiť,“ povedala Shruti Sureshová, jedna z riaditeliek kampaní organizácie. 

„Napriek ohrozeniu zo strany nezodpovedných podnikov a vlád toto celosvetové hnutie ľudí, ktorých spája odhodlanie a záväzok brániť svoje domovy a komunity, stojí pevne na nohách a nemôže byť, ani nebude, umlčané,“ dodáva. 

Organizácia každých 11 rokov spracúva tieto údaje. Cieľom je, aby sa na vládu vytváral tlak, ktorý by ich viedol k presadzovaniu už existujúcich zákonov a vytvorili tak bezpečné prostredie pre ľudí, ktorí sa snažia chrániť svoju pôdu a ekosystémy. Taktiež vyzvala podniky, aby zabezpečili, že ich dodávateľské reťazce a aktivity sa nebudú podieľať na podnecovaní násilia. 

Čísla ale môžu byť vyššie. Príčinou môže byť, že niektoré útoky neboli nahlásené, keďže sú útoky, ktoré neboli smrteľné a ich cieľom bolo umlčať ochrancov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 17:44