Na snímke neprechodná časť pod nadjazdom križovatky Bajkalská - Ružinovská po výdatnom daždi 8. júna 2023 v BratislaveTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Slovenské ministerstvo varuje: Tieto oblasti budú najviac trpieť extrémnymi horúčavami aj povodňami. Žiješ v nich aj ty?

TASR26.06.2023., 15:00h

Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú zrejme závažnejšie pre mestá. Práve v nich bude totiž nárast teploty najciteľnejší pre výskyt husto zastavaných nepriepustných plôch, tzv. mestských tepelných ostrovov.

Lajkuj Brainee.sk na

V súčasnosti býva počas leta teplota v mestách približne o 10 stupňov Celzia vyššia ako v ich okolí. Zelená linka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR o tom informuje na sociálnej sieti.

Na také zrážky nie sme pripravení

Je pravdepodobné, že v dôsledku globálneho otepľovania sa budú extrémne zrážky opakovať čoraz častejšie. „Zvyšujúca sa teplota totiž vedie k zvýšeniu evapotranspirácie, čo je celková strata vody z povrchu pôdy vrátane vylučovania vody rastlinami, a atmosférickej vlhkosti a súvisiacim zmenám v zrážkových režimoch,” vysvetlili environmentalisti.

image

Veľký sprievodca extrémnym počasím: Čo to je a ako súvisí s klimatickou zmenou?

Zároveň poukazujú, že rozvoj miest zväčšuje množstvo nepriepustných plôch, čím sa výrazne znižuje schopnosť vsakovania zrážok na povrchu krajiny a spôsobuje zvýšený povrchový odtok. „Navyše súčasné odvodňovacie systémy častokrát nie sú dostatočné na to, aby zvládali takéto veľké úhrny zrážok,” skonštatovala Zelená linka.

Riešenia sú

Zároveň odporúča opatrenia na zmiernenie dosahov bleskových povodní. Patria medzi nich napríklad nádoby na zadržiavanie vody (sudy, IBC kontajnery), dažďové záhrady, zelené strechy, vsakovacie bloky, budovanie priepustných chodníkov alebo infiltračných priekop, či odpojenie strešného odkvapového systému.

image

Na snímke uviaznuté auto pod nadjazdom križovatky Bajkalská - Ružinovská po výdatnom daždi 8. júna 2023 v Bratislave

TASR/Pavel Neubauer

„Takéto systémy okrem iného pomáhajú znižovať teploty v meste, čo zase znižuje spotrebu energie v budovách, či zachytávajú uhlík. Zlepšujú nie len vodohospodárske postupy a protipovodňovú ochranu, ale aj podporujú biodiverzitu, zlepšujú kvalitu ovzdušia a verejné priestory pre obyvateľov mesta, čo všetko môže často viesť k lepšiemu zdraviu ľudí,” uviedli environmentalisti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 00:41