Ťažba podzemnej vody zmenila rotáciu našej planétyUnsplash/Jan Kopřiva
StoryEditor

Ľudstvo radikálne mení planétu. Vypumpovali sme už toľko podzemnej vody, že sme zmenili rotáciu Zeme

Miroslav Kamody25.06.2023., 13:30h

Človek zásadne ovplyvnil to, ako vyzerá planéta. Snažíme sa zúžitkovať všetko, čo ponúka, no často zabúdame na to, že zdroje Zeme sú obmedzené a všetko, čo s našou domovskou planétou robíme, sa niekde musí odraziť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako upozornil portál ScienceAlert, v rokoch 1993 až 2010 ľudia vyťažili a presunuli toľko podzemnej vody, že to prispelo k migrácii zemských pólov.

Podľa novej analýzy, publikovanej v Geophysical Research Letters a vedenej geofyzikom Ki-Weon Seom zo Soulskej národnej univerzity v Južnej Kórei, len príspevok prerozdelenia podzemnej vody viedol k polárnemu posunu o 80 centimetrov smerom na východ.

image

VYSVETĽUJEME Čo je jav El Niño, ako ovplyvňuje počasie na planéte a prečo sa ho tento rok na Slovensku nemusíme báť?

Zvýšilo to aj hladiny morí

Tieto zistenia umožnili vedcom potvrdiť, že predchádzajúce odhady vyčerpania podzemnej vody spôsobeného ľudskou činnosťou sú ekvivalentné celkovému zvýšeniu hladiny mora o 6 milimetrov počas meraného obdobia.

Výskumníci chceli lepšie pochopiť fenomén polárneho pohybu a prínos zmien v distribúcii vody na Zemi. V roku 2016 sa im podaril zásadný prielom, keď spojili zmenu rotácie zemských pólov s distribúciou zásob podzemnej vody.

image

Hladiny oceánov stúpajú

Unsplash/Daniel Sinoca

Teraz Seo a jeho kolegovia zistili, do akej miery k tomuto putovaniu prispeli ľudia. „Rotačný pól Zeme sa v skutočnosti dosť mení,” hovorí Seo. „Naša štúdia ukazuje, že spomedzi príčin súvisiacich s klímou má redistribúcia podzemnej vody v skutočnosti najväčší vplyv na posun rotačného pólu.”

Gigatony podzemnej vody

Samozrejme, dáva to zmysel. Zem sa točí okolo svojej rotačnej osi podobne ako kolovrátok. Keď sa hmota okolo tejto osi zmení a stane sa nerovnomernou, os sa posunie, aby sa kompenzovala. Veľký vplyv na to má zmena klímy. Ako sa zamrznuté časti sveta topia, mení sa distribúcia vody na zemskom povrchu a póly – konce rotačnej osi – sa pohybujú.

Tento efekt sa do pozornosti dostal ešte začiatkom 90. rokov 20. storočia a na určenie úlohy, ktorú v ňom zohráva prerozdelenie vody, sa vykonalo veľa práce a výskumov. Vplyv samotnej ťažby podzemnej vody však nebol izolovaný.

image

Sezóna otvorená. Toto sú všetky prírodné vodné plochy, kde si toto leto môžeš vychutnať bezpečné kúpanie

Na základe klimatických modelov vedci v roku 2010 odhadli, že ľudia v rokoch 1993 až 2010 načerpali okolo 2 150 gigaton podzemnej vody, čo predstavuje nárast hladiny morí o približne 6 milimetrov, čo však bolo ťažké potvrdiť pozorovaním.

Deje sa to aj dnes

Seo a jeho kolegovia riešili problém pomocou pozorovacích údajov polárneho pohybu a modelovania. Najprv modelovali polárny pohyb len s ohľadom na príspevok topenia ľadu z ľadovcov, ľadových príkrovov a morského ľadu. Potom do svojich modelov pridali rôzne úrovne odberu podzemnej vody.

To ich priviedlo bližšie k pozorovanému pohybu, ale v modeli nastala zhoda až v momente, keď použili odhad 2 150 gigaton. Odhad poskytol presný príspevok ťažby podzemnej vody. Bez zahrnutia príspevku podzemnej vody sa model chybne vzdialil o 78,48 centimetra.

image

Ťažba podzemnej vody zmenila rotáciu našej planéty

Unsplash/J K

V rokoch 1993 až 2010 ťažba podzemnej vody posúvala zemské póly rýchlosťou 4,36 centimetra za rok. S veľkou pravdepodobnosťou sa to deje až do dnešných dní, no práca tímu je založený len na údajoch do roku 2010.

Neskrývajú znepokojenie

„Som veľmi rád, že som našiel nevysvetliteľnú príčinu posunu rotačného pólu,” hovorí Seo. „Na druhej strane, ako obyvateľ Zeme a otec som znepokojený a prekvapený, keď vidím, že čerpanie podzemnej vody je ďalším zdrojom zvyšovania hladiny morí.”

Zistenia by však mohli pomôcť zmierniť ďalší polárny pohyb. Najväčší efekt je citeľný, keď sa podzemná voda odoberá zo stredných zemepisných šírok. Vedci zistili, že väčšina ťažby podzemnej vody v rokoch 1993 až 2010 sa vyskytla v stredných zemepisných šírkach, predovšetkým v Severnej Amerike a severnej Indii.

image

Kuvajtské peklo navždy poškodilo krajinu. V jednej z najväčších ekologických katastrof horeli ropné vrty a jazerá desať mesiacov

Ak by tieto regióny vyvinuli spoločné úsilie na obmedzenie miery ťažby podzemnej vody, mohlo by to pomôcť spomaliť polárny pohyb a stúpanie hladín morí. Výskumníci však tvrdia, že takéto úsilie by muselo pokračovať celé desaťročia.

Komplikované a dlhé riešenie

Práca na zmiernení účinkov na klímu ovplyvnených človekom je však dlhá hra. A čím skôr sa začne, tým lepšie. „Pozorovanie zmien v rotačnom póle Zeme je užitočné na pochopenie variácií skladovania vody na kontinente,” vysvetľuje Seo.

„Údaje o polárnom pohybe sú dostupné už od konca 19. storočia. Tieto údaje teda môžeme potenciálne použiť na pochopenie variácií kontinentálnych zásob vody za posledných 100 rokov. Došlo k nejakým zmenám hydrologického režimu v dôsledku otepľovania klímy? Polárny pohyb by mohol ukrývať odpoveď.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 21:48