BelchatówWikipedia/Stasisław
StoryEditor

Satelit NASA sleduje emisie CO2 z vesmíru. Najväčší zdroj škodlivín v celej Európe je len kúsok od našich hraníc

Miroslav Kamody16.01.2023., 13:00h

Najväčší zdroj CO2 sa nachádza len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc Slovenska. Je ním poľský Belchatów, najväčšia uhoľná elektráreň na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Už v roku 2013 americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) oznámil, že koncentrácie oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére po prvýkrát od pliocénnej éry pred približne tromi miliónmi rokov dosiahli 400 častíc na milión (ppm).

Pre lepšiu predstavu, „nadbytok oxidu uhličitého“ v našej atmosfére za následok zvýšenie globálnej priemernej teploty o 1,5 až 2 °C do roku 2030. To výrazne ovplyvní ekologické systémy na celom svete vrátane vymierania druhov, sucha, požiarov, extrémneho počasia a neúrody, píše Universe Today.

image

Máme za sebou najteplejší rok za posledné storočia. Týmto tempom sa nevyhneme najničivejšiemu scenáru, hovoria vedci

Dvojica dôležitých satelitov

Okrem samotného obmedzovania emisií si tieto zmeny vyžadujú stratégie na zmiernenie a adaptáciu a monitorovanie klímy. To je účelom misií NASA Orbiting Carbon Observatory (OCO) 2 a 3, dvojice satelitov, ktoré uskutočňujú vesmírne pozorovania CO2 v zemskej atmosfére, aby sme my na povrchu lepšie porozumeli charakteristikám klimatických zmien.

Výskum viedol Ray Nassar, vedúci výskumník z Environment and Climate Change Canada (ECCC) a mimoriadny profesor na University of Toronto (UofT). Pridali sa k nemu výskumníci z ECCC, UofT, Colorado State University a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL).

image

Satelit OCO

Wikipedia/NASA

Dokument, ktorý popisuje ich zistenia, bol uverejnený 28. októbra 2022 v magazíne Frontiers in Remote Sensing. Ich zistenia ukazujú, že pozorovania z vesmíru možno použiť aj na sledovanie zmien emisií CO2 v lokálnom meradle.

Najväčší zdroj emisií neďaleko Slovenska

Na základe údajov získaných v rokoch 2017 až 2022 výskumný tím analyzoval zdroj najväčšieho najväčšieho producenta emisií v Európe. Je ním uhoľná elektráreň Belchatów v Poľsku. Tá sa nachádza len niečo vyše 200 kilometrov vzdušnou čiarou od hraníc Slovenska, 240 kilometrov od Žiliny a 390 kilometrov od Bratislavy.

Elektráreň Belchatów je v prevádzke od roku 1988 a zostane podľa poľskej vlády otvorená do konca roku 2036. V súčasnosti ide o najväčšiu uhoľnú elektráreň na svete s udávaným výkonom 5 102 megawattov.

image

Belchatów

Wikipedia/Apocalyptiq

Využíva hnedé uhlie, ktoré zvyčajne produkuje vyššie emisie na megawatt ako čierne uhlie. Veľké zariadenia, ako sú elektrárne a ropné rafinérie, tvoria približne polovicu celosvetových emisií uhlíka z fosílnych palív.

Príjemne prekvapení vedci

Treba však dodať, že ani jeden satelit nebol pôvodne navrhnutý na zisťovanie emisií zo špecifických jednotlivých zariadení, ako je Belchatów. V tlačovej správe NASA vedec projektu misie Abhishek Chatterjee vysvetlil, čo spôsobilo, že ich výsledky boli „príjemným prekvapením“ a ako sa on a jeho kolegovia tešia na budúce výskumné príležitosti.

image

Na klimatickú konferenciu v Egypte bude svet spomínať ako na sklamanie. Pozri sa, čo všetko dopadlo zle

„Ako komunita zdokonaľujeme nástroje a techniky, aby sme z údajov dokázali extrahovať viac informácií, než sme pôvodne plánovali. Učíme sa, že v skutočnosti dokážeme o antropogénnych emisiách porozumieť oveľa viac, než sme predtým očakávali.“

Tieto a ďalšie snahy o monitorovanie zmeny klímy a emisií CO2 v reálnom čase sa ukážu ako neoceniteľné pre snahy o zmiernenie a adaptáciu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:05