COP27 v EgypteMohamed Abd El Ghany/Reuters
StoryEditor

Krajiny po rokovaniach v Egypte prijali klimatickú dohodu. Pre ľudí aj planétu je nedostatočným krokom vpred

TASR20.11.2022., 10:30h

Krajiny na Klimatickom summite OSN (COP27) v nedeľu prijali klimatickú dohodu, ktorá vyzýva na rýchle zníženie emisií v snahe spomaliť globálne otepľovanie. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí, ktorý predsedá COP27, oznámil schválenie textu dohody po maratónskych rokovaniach. Prijatím tejto dohody sa skončila v poradí 27. Konferencia zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC).

Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že rokovania COP27 zaostali pri presadzovaní naliehavého „drastického” znižovania uhlíkových emisií potrebného na riešenie globálneho otepľovania.

image

Rok po klimatickom summite COP26 spaľujeme najviac fosílnych palív v histórii. Čo teda prinesie tohtoročný COP27?

„Naša planéta je stále v pohotovosti. Teraz musíme drasticky znížiť emisie a toto je problém, ktorý táto COP neriešila,” uviedol šéf OSN po skončení summitu COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

EÚ je z klimatickej dohody sklamaná

Európska únia vyjadrila v nedeľu sklamanie z nedostatku ambícií v oblasti znižovania emisií v najnovšej klimatickej dohode. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

image

COP27 v Egypte

Emilie Madi/Reuters

„Európska únia sem prišla, aby sa dohodla na ráznych slovách, a sme sklamaní, že sme to nedosiahli,” povedal podpredseda Európskej komisie zodpovedný za klimatickú politiku Frans Timmermans na záverečnom zasadnutí Klimatického summitu OSN (COP27) v letovisku Šarm aš-Šajch pri Červenom mori.

Podľa neho dohoda niektorým krajinám umožní vyhýbať sa plneniu záväzkov. „To, čo máme pred sebou, nie je dostatočným krokom vpred pre ľudí a planétu,” povedal. EÚ presadzovala prísnejšie záväzky na zníženie emisií s cieľom obmedziť globálne otepľovanie.

image

Nedá sa všade cestovať vlakom. Lídri na klimatickú konferenciu do Egypta prileteli, Čaputová reaguje na kritiku

Dohodu musia schváliť

EÚ síce nezablokovala záverečnú dohodu, ale pohrozila, že ak nedosiahne lepšie záväzky v oblasti emisií, odstúpi od rozhovorov. Timmermans poukázal na rozhodnutie Únie podporiť vytvorenie fondu „strát a škôd” pre krajiny najviac ohrozené globálnym otepľovaním. V minulosti to Európa odmietala kvôli obavám z možnej zodpovednosti.

image

COP27 v Egypte

Emilie Madi/Reuters

Jeho vznik presadzovala skupina krajín známa ako G77, ktorá zahŕňa vyše 130 rozvojových krajín aj Čínu. „Čelíme morálnej dileme, pretože táto dohoda nestačí na zmiernenie (otepľovania),” povedal Timmermans. „Odídeme a tým zabijeme fond, o ktorý zraniteľné krajiny tak tvrdo bojovali celé desaťročia?... Nie. Bola by to obrovská chyba a obrovská premárnená príležitosť na riešenie klimatických zmien,” povedal.

Znenie klimatickej dohody musí teraz schváliť takmer 200 krajín zúčastňujúcich sa na summite v Egypte.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:41