Alexander WangFacebook/Info.Center
StoryEditor

Príbeh ako z filmu. Wang v devätnástich odišiel zo školy, dnes je z neho najmladší miliardár na svete

Lukáš Kovalčík31.05.2022., 12:00h

Rozprávkové bohatstvo mladíkovi priniesla softvérová spoločnosť Scale AI.

Lajkuj Brainee.sk na

Možno si o Wangovej firme Scale AI nepočul, ale určite si už počul o gigantoch, ktorí služby Wangovej spoločnosti využívajú. Patrí medzi nich napríklad General Motors, Samsung či Flexport, ale aj americká armáda, píše web UNILAD.

Wang študoval na MIT (Massachusettský technologický inštitút ), no v devätnástich zo školy odišiel a založil softvérovú spoločnosť Scale AI, ktorá dokáže spracovať satelitné snímky alebo snímky z autonómnych vozidiel oveľa rýchlejšie ako ľudskí analytici.

Talentovaný ítečkar

Alexander Wang vyrastal pod národným laboratóriom Los Amos, prísne tajným miestom, kde počas 2. svetovej vojny USA vyrobili svoju prvú atómovú bombu. Obaja jeho rodičia sú fyzici, ktorí pracovali na zbrojných projektoch pre armádu. Teraz v ich šľapajách pokračuje aj on, píše Forbes.

„Každé odvetvie priemyslu sedí na obrovskom množstve dát. Našim cieľom je pomôcť odomknúť potenciál dát a posilniť ich biznis umelou inteligenciou,“ hovorí miliardár.

Wang už od detstva vynikal v matematike, a ako chlapec chodieval na matematické olympiády či súťaže v kódovaní. V šiestej triede sa po prvýkrát prihlásil do celoštátnej matematickej súťaže, jeho cieľ bol vyhrať vstupenku do Disney Worldu. Vstupenku síce nezískal, ale zabezpečil si vstupenku do magického „IT sveta“. 

image

Štýlová alternatíva cigarety – zariadenie glo hyper+ UNIQ očarí dizajnom na mieru aj funkciami

Scale AI pôvodne začínala ako Wangov projekt počas školských prázdnin. „Povedal som rodičom, že to bude len vec, ktorej sa budem v lete venovať," opisuje pre Forbes začiatky spoločnosti mladík. Teraz hodnotu spoločnosti odhadujú na 7,3 miliardy dolárov. Wang vlastní približne 15 percent, ktoré z neho robia najmladšieho self-made miliardára. 

Miliardový biznis

Ako sedemnásťročný už pracoval na plný úväzok ako ítečkar pre webovú spoločnosť Quora, kde stretol Lucy Guo, s ktorou neskôr založil firmu Scale AI.

Teraz služby ich firmy využíva viac ako 300 spoločností, vrátane takých mien ako Toyota či OpenAI. „Náš cieľ je odomknúť ich potenciál a naplniť ich biznis umelou inteligenciou,“ vysvetľuje Wang. Podľa neho, by už o pár rokov mohlo každé odvetvie využívať služby umelej inteligencie.

Scale vybudovala dátový základ pre budúcnosť AI. Podľa Wanga ide o „vybudovanie infraštruktúry, na ktorej môžu stavať iné organizácie, aby podporili svoje ambiciózne snahy o umelú inteligenciu.“

Wangov pätnásťpercentný podiel v Scale AI má odhadom hodnotu jednej miliardy dolárov, čo je vo veku 25 rokov naozaj úctyhodné. Mladík je však nohami na zemi, a je známy svojským humorom. Nedávno na Twitter napísal: „Trend bielych topánok bol určite sprisahaním obuvníckych spoločností, aby predali viac topánok. A áno, práve som si zašpinil svoje biele topánky. A áno, plánujem si kúpiť identickú kópiu." 

image

Alexander Wang

Twitter/Alexander Wang

Miliardár je tiež veľkým fanúšikom Elona Muska, a v budúcnosti plánuje rozmach svojej spoločnosti viac použiť v oblasti zdravotníctva. Druhým najmladším miliardárom na svete je Pedro Franceschi, spoluzakladateľ spoločnosti Brex. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:12