Týmto krokom chcú univerzity prispieť k zníženiu množstva emisií (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Univerzitné menzy v Berlíne budú ponúkať iba bezmäsité jedlá. Je za tým ochrana klímy

Radka Rosenbergová01.09.2021., 12:04h
Zníženie spotreby mäsa má prispieť k obmedzeniu množstva metánu, ktorý pri trávení produkujú hospodárske zvieratá a ktorý sa tiež podieľa na skleníkovom efekte a prispieva tak k zmene klímy.
Lajkuj Brainee.sk na

Menzy niekoľkých berlínskych univerzít budú od nového školského roka ponúkať takmer výhradne vegetariánske a vegánske jedlá, mäso a ryby budú tvoriť len štyri percentá ponuky pokrmov. Informoval o tom portál BBC. Dôvodom je podľa neho zníženie uhlíkovej stopy univerzít nemeckej metropoly. Zástupkyňa študentského združenia tamojších vysokých škôl Daniela Kummleová tiež BBC povedala, že medzi študentmi rastie dopyt po bezmäsitých jedlách.

Podľa združenia studierendenWerk Berlín bude od októbra jedálniček asi troch desiatok menz a kaviarní štyroch berlínskych univerzít zložený zo 68 percent vegánskych jedál, 28 percent budú pokrmy vegetariánske, dve percentá budú tvoriť jedlá z rýb a dve z iného mäsa. V ponuke bude napríklad zeleninový guláš s kokosovým mliekom a červenou šošovicou alebo cícer s quinoa a šalviovými semienkami. V mäsovom menu bude okrem iného segedínsky bravčový guláš či hovädzie Stroganoff s uhorkou, cviklou a hubami.

Študenti majú na výber množstvo bezmäsitých jedál (ilu) Študenti majú na výber množstvo bezmäsitých jedál (ilu) unsplash.com

Server BBC v tejto súvislosti pripomenul, že k nemeckým tradičným jedlám patrí rezeň, klobásky bratwurst či bravčové koleno. Kummleová BBC povedala, že ohlasy na nový jedálniček sú na sociálnych sieťach celkom kladné. Citovala tiež prieskum medzi študentmi z roku 2019, podľa ktorého je zo študentov berlínskych vysokých škôl štrnásť percent vegánov a 33 percent vegetariánov.

K zníženiu spotreby mäsa vyzval už skôr napríklad Medzivládny panel pre zmeny klímy (IPCC). Vo svojej správe v roku 2019, na ktorej sa podieľala stovka expertov z niekoľkých desiatok krajín vrátane Českej republiky, IPCC odporučil zamerať sa v stravovaní viac na strukoviny, ovocie a zeleninu. 

Ohlasy na nový jedálniček sú na sociálnych sieťach  Ohlasy na nový jedálniček sú na sociálnych sieťach  unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:41