Únik naftyYoutube/Frank Schmidt
StoryEditor

Hrozba ekologickej katastrofy? Pri Galapágoch sa potopila turistická loď, chránené územie znečistila nafta

kov25.04.2022., 14:00h
Súostrovie Galapágy sa nachádza v Tichom oceáne približne 1000 kilometrov západne od Ekvádora.
Lajkuj Brainee.sk na

Pri pobreží environmentálne citlivého súostrovia Galapágy sa v sobotu potopila potápačská loď v ktorej sa nachádzalo 7500 litrov nafty.

Plavidlo s názvom Albatros podľa štátnej ropnej spoločnosti Petroecuador išlo ku dnu neďaleko ostrova Santa Cruz, píše web UNILAD.

Hrozba ekologickej katastrofy?

Spoločnosť uviedla, že bol aktivovaný pohotovostný plán, pričom okolo miesta potopenia boli zavedené ochranné opatrenia. Podľa ekvádorského ministerstva životného prostredia bolo na palube potápačského plavidla 7500 litrov nafty, ktorá v mori zanechala „povrchovú“ škvrnu.

Potopenie a názov lode potvrdil aj národný park Galapágy. Našťastie sú všetci štyria členovia posádky na lodi po incidente v bezpečí. Ostrovy sú chráneným prírodným dedičstvom, a domovom obrovských korytnačiek, morských leguánov a mnohých ďalších vzácnych tvorov či rastlín.

Priemyselný rybolov je v morskej rezervácii Galapágy zakázaný, pričom sa odhaduje, že na súostroví žije 2 900 morských druhov, ak nie oveľa viac.

V reakcii na únik nafty boli pozastavené turistické aktivity v okolí mesta Puerto Ayora a boli spustené ochranné opatrenia, aby sa obmedzilo šírenie paliva všade, kde to bolo možné.

Proti rozšíreniu škôd bol tiež použitý biologicky odbúrateľný dispergačný prostriedok, ako aj látkové utierky v snahe absorbovať naftu z vody.

Chránená rezervácia

Zástupná riaditeľka národného parku Galapágy Jenifer Suarezová podľa agentúry Reuters uviedla: „Po vyhodnotení rozptylu nafty v oblasti Academia Bay sme pristúpili k dočasnému uzavretiu všetkých návštevníckych lokalít národného parku, ako sú pláže Playa de la Estacion a La Ratonera."

Začiatkom tohto roka bola morská rezervácia Galapágy rozšírená o 60 000 km štvorcových, vďaka čomu má celá oblasť rozlohu neuveriteľných 198 000 km.

Rezervácia bola vytvorená už v roku 1998, a bola špeciálne navrhnutá tak, aby bola jedným z najrozmanitejších morských ekosystémov na planéte.

Michael Weisberg, uznávaný profesor a spoluriaditeľ Galapágskej aliancie pre vzdelávanie a výskum pre web Phys.org už dávnejšie uviedol: „Toto sú miesta, ktoré sú svetovo jedinečné a strácame ich kvôli klimatickým zmenám a nadmernému rybolovu."

„Je ľahké povedať, že uprednostňujeme tieto veci, ale skutočne sa o to pokúsiť, to dokazuje skutočné vodcovstvo."

„Je to historický úspech, čo sme na Galapágoch urobili," vyhlásila Ivonne Baki, veľvyslankyňa Ekvádoru v USA a pripomenula aj únik ropy, ktorý sa v oblasti udial v roku 2001, a spôsobil obrovské škody na životnom prostredí.

Rozšírenie morskej rezervácie okolo súostrovia bolo prvým krokom v pláne dohodnutom Ekvádorom s Kolumbiou, Kostarikou a Panamou na minuloročnom COP26 v Glasgowe na vytvorenie podmorského koridoru, ktorým by mohli bezpečne migrovať ohrozené morské živočíchy ohrozené klimatickými zmenami.

Baki dúfa, že sa k plánu pridajú aj ďalšie krajiny. „Ak by sa pridali aj ďalšie krajiny, ako Mexiko, Peru a Čile, môžeme to rozšíriť a bude to chránená oblasť celého Pacifiku," tvrdí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:34