Reuters
StoryEditor

Ekologická katastrofa zničila turistami milovanú pláž. Čistenie ropnej škvrny potrvá týždne

TASR29.01.2022., 15:20h
Ropná škvrna zasiahla pobrežie turistami vyhľadávanej thajskej provincie Rajong a znečistila tamojšiu známu tropickú pieskovú pláž, uviedli v sobotu thajské médiá. Informovala o tom agentúra DPA.
Lajkuj Brainee.sk na

Slávna pláž Mae Ram Phung zhruba 200 kilometrov juhovýchodnej od thajskej metropoly Bangkok zostala v dôsledku incidentu v sobotu pre návštevníkov zatvorená. Vyčistiť zasiahnutú časť pobrežia bude trvať viac než jeden mesiac, uviedlo thajské námorníctvo.

V Thajskom zálive uniklo do mora v utorok podľa oficiálnych odhadov približne 50-tisíc litrov surovej ropy z podmorského potrubia spoločnosti Star Petroleum Refining Company. Odtok ropy zastavili o deň neskôr, píše DPA.

Unsplash/Austris Augusts

​Ropná škvrna sa predtým, než dosiahla pobrežie provincie Rajong, rozšírila na plochu 47 kilometrov štvorcových, spresnili thajské médiá. Námorníctvo sa za pomoci ďalších následne horúčkovito snažilo obmedziť rozsah škôd a vyčistiť pláže, citovali noviny Bangkok Post zdroje z oddelenia kontroly znečistenia životného prostredia.

​Nasadenie chemických dispergátorov v uplynulých dňoch pomohlo obmedziť rozsah spôsobených škôd, píše DPA. Následky budú teda zrejme miernejšie, než to bolo v prípade ekologickej katastrofy z roku 2013.

Vtedy únik z druhého potrubia spôsobil ropnú škvrnu a znečistil pláže v provincii Rajong. Napraviť dosah následkov pre rybárstvo a cestovný ruch vtedy trvalo niekoľko mesiacov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:13