TankerIlustračná snímka: Reuters
StoryEditor

V Červenom mori hrozí ekologická katastrofa nevídaných rozmerov. Tanker s ropou sa môže rozlomiť

12.07.2020, 11:40
Autor:
ČTKČTK
V strojovni lode bola zistená trhlina a to by mohlo "viesť ku katastrofe", danou vecou sa tak bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN na mimoriadnom zasadnutí 15. júla.

Tankeru opustenému pri pobreží Jemenu s nákladom 1,1 milióna barelov ropy hrozí každou chvíľou rozlomenie, čo podľa medzinárodných expertov predstavuje riziko bezprecedentného znečistenia v Červenom mori.

V strojovni lode bola zistená trhlina a to by mohlo "viesť ku katastrofe", danou vecou sa tak bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN na mimoriadnom zasadnutí 15. júla.

Hrozí katastrofa

Oznámil to hovorca OSN Stéphane Dujarric, ktorého dnes citovala agentúra AFP. Tanker FSO Safer, starý 45 rokov, kotví u jemenského prístavu Hudajdá, ktorý kontrolujú povstalci z radov Husíov.

To znemožňuje expertom OSN inšpekciu plavidla, ktoré nebolo prakticky udržiavané od vypuknutia vojny pred piatimi rokmi medzi Husiínmi podporovanými Iránom a jemenskou vládou s podporou koalície na čele so Saudskou Arábiou.

Ak experti získajú prístup na tanker, vykonali by menšie opravy a stanovili by ďalšie etapy prác. "Dúfame, že rýchlo budú prijaté logistické opatrenia, aby táto práca mohla začať," povedal Dujarric.

Jemenská vláda varovala, že by tanker Safer mohol spôsobiť "najväčšiu ekologickú katastrofu na regionálnej a svetovej úrovni". Hodnota nákladu tankera sa odhaduje na 40 miliónov dolárov, teda na polovicu toho, koľko činila pred poklesom cien ropy.

Podľa expertov je cena ešte nižšia, pretože surovina má zlú kvalitu. Jemenský premiér Maine Abdal Málik Saíd vyzval vo štvrtok medzinárodné spoločenstvo k potrestaniu Husíov za to, že zabránili OSN v inšpekciu plavidla.

Pompeo varoval

Peniaze za ropu by podľa neho mali byť vynaložené na zdravotníctvo a humanitárne projekty. V máji bol na tankeri zistený únik plynu v chladiacom potrubí.

To explodovalo a voda sa dostala do strojovne, čo "vytvorilo skutočne nebezpečnú situáciu", povedal Ian Ralby, najvyšší predstaviteľ námornej rady IR Consilium, ktorá situáciu zblízka monitoruje.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo nedávno varoval, že ak sa tanker rozlomí, "zdevastuje ekosystém Červeného mora" a naruší hlavné lodné trasy.

"Husíovia musia povoliť prístup (na tanker) skôr, ako tá časovaná nálož vybuchne," vyhlásil Pompeo. Humanitárna koordinátorka OSN pre Jemen Lise Grandeová povedala agentúre AFP, že rozlomenie tankera by spôsobilo dve katastrofy: ekologickú dosiaľ nevídaného rozsahu a humanitárnu, pretože ropa by urobila prístav Hudajdá nepoužiteľným.

O zdroj obživy by tak prišlo aj odhadom 68-tisíc rybárov v danej oblasti.

01 - Modified: 2022-03-14 17:44:09 - Feat.: - Title: Situácia sa zhoršuje. Jemenu hrozí v druhej polovici roka hladová katastrofa 02 - Modified: 2022-02-16 15:25:40 - Feat.: - Title: Nemáme peniaze na zachraňovanie životov. Zástupca OSN varuje pred nedostatkom financií na pomoc v Jemene 03 - Modified: 2021-10-17 17:04:17 - Feat.: - Title: Boje v Jemene si v posledných dňoch vyžiadali tisíc obetí. V krajine zúri humanitárna kríza 04 - Modified: 2021-10-08 11:18:37 - Feat.: - Title: FOTO Drogová utópia v Jemene. Travelistan uverejňuje šokujúce zábery fetujúcich mužov a detí 05 - Modified: 2021-05-26 08:23:49 - Feat.: - Title: Na ostrove dôležitom pre ropné tankery rastie tajomná letecká základňa. Nikto sa k nej nehlási
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:00