Pexels
StoryEditor

Totálny výsmech planéte. Kvôli hlúpemu pravidlu lieta nad Európou 18-tisíc prázdnych lietadiel

kam07.01.2022., 13:00h
Ľudstvo sa zrejme nikdy nepoučí. Kvôli hlúpemu nariadeniu Európskej únie lietajú nad našimi hlavami lietadlá „duchov”.
Lajkuj Brainee.sk na

Letecká spoločnosť Lufthansa vypraví túto zimu 18 000 „prázdnych, nepotrebných“ letov, ktoré by inak boli zrušené pre nedostatok pasažierov. Informuje o tom portál VICE

Prázdne lety je nutné uskutočniť kvôli pravidlám stanovených Európskou úniou, podľa ktorých letecké spoločnosti musia využiť 80 percent svojich letiskových slotov. Ak tak neurobia, riskujú, že stratia svoje práva na vzlet a pristátie v prospech konkurenčných dopravcov.

Brussels Airlines, jedna z dcérskych spoločností Lufthansy, očakáva do konca marca vyletí do vzduchu 3-tisíc letov bez pasažierov. Podľa Carstena Spohra, generálneho riaditeľa Lufthansy, sú to „prázdne, zbytočné lety len na zabezpečenie našich práv na pristátie a vzlet“.

Belgický minister mobility Georges Gilkinet napísal Európskej komisii, aby požadovala zmenu zákona na zastavenie letov, ktoré sú „environmentálnym, ekonomickým a sociálnym nezmyslom“. Aktuálnym klimatickým záväzkom Európskej únie je do roku 2030 znížiť emisie uhlíka o 55 percent a do roku 2030 dosiahnuť klimatickú neutralitu.

​Správa prichádza len dva mesiace po klimatickej konferencii OSN v Glasgowe. Greta Thunberg, ktorá o novinkách tweetovala, povedala: „EÚ je určite v klimatickom núdzovom režime...“ V decembri The Lufthansa Group oznámila, že vyradila zo zimného letového poriadku 33-tisíc letov kvôli variantu Omikron. To predstavuje ekvivalent 10 % celého plánu siete.

Spoločnosť má tiež svoj vlastný klimatický cieľ – podobne ako v Európskej únii, aj cieľom The Lufthansa Group je znížiť čisté emisie CO2 do roku 2030 na polovicu v porovnaní s rokom 2019. Znamenalo by to dosiahnutie neutrálnej bilancie CO2 do roku 2050.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 06:55