Na Aljaške je vďaka klimatickým zmenám rekordné teplo. Koncom decembra tu namerali 19 stupňov (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Extrémne teploty na Aljaške. Klimatické zmeny vyhnali stupne Celzia do výšin

ros03.01.2022., 17:00h
Tento rok bol pre klímu skutočnou záťažou. Na miestach, kde by si to nečakal, bolo rekordné teplo. Výnimkou nebola ani Aljaška.
Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci hovoria o globálnom otepľovaní v praxi. Ako uvádza web iMeteo.sk, ide o najvyššiu teplotu počas decembra na Aljaške. Okrem toho sa nazdávajú, že Aljašku zasiahli tento rok skôr jarné teploty než zimné. 

Odborníci sa nazdávajú, že ide o najvyššiu teplotu počas decembra na Aljaške (ilu) Odborníci sa nazdávajú, že ide o najvyššiu teplotu počas decembra na Aljaške (ilu) TASR/AP

Počas decembra tu bola minimálne osem dní teplota nad hodnotou +10 stupňov Celzia. Uvádza to Rick Thoman, výskumník z aljašského centra pre monitorovanie klímy ACCAP. V nedeľu, 26. decembra ukazovali teplomery na aljašskom ostrove Kodiak teplotu plus 19,4 stupňov Celzia. Ide tak o najvyššiu teplotu za december v tomto štáte. 

Podľa odborníka býva posledný mesiac v roku na Aljaške nesmierne suchý. Môže za to mrazivý vzduch, ktorý so sebou prináša málo vlhkosti. V posledných dňoch však zasiahli Aljašku silné dažde, čo je dosť nezvyčajné, pretože v tomto ročnom období prevažne vždy sneží,“ píše portál iMeteo.sk.

Nesú za to zodpovednosť klimatické zmeny

Výskumník Rick Thoman ďalej uvádza, že rekordné teploty na Aljaške sú dôsledkom práve klimatických zmien. Za posledných dvadsať rokov Aljaška zažila oveľa vyššie teploty, než na aké boli odborníci zvyknutí.

Podľa odborníka býva posledný mesiac v roku na Aljaške nesmierne suchý (ilu) Podľa odborníka býva posledný mesiac v roku na Aljaške nesmierne suchý (ilu) TASR/AP

„Presne toto sme očakávali v otepľujúcom sa svete,“ dodal a doplnil, že obdobia tepla a vlhka sa budú vyskytovať čoraz častejšie. Podľa agentúry Reuters sa takéto teplé počasie vyskytuje aj v krajinách v okolí ďalekého severu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:38