Sibírska vlna horúčav devastuje Arktídu. Namerali tam teplotný rekord, ktorý by si čakal skôr pri moriunsplash.com
StoryEditor

Sibírska vlna horúčav devastuje Arktídu. Namerali tam teplotný rekord, ktorý by si čakal skôr pri mori

ros15.12.2021., 11:00h
Klimatické zmeny nikdy nebolo aktuálnejšie. Teplotu, ktorú by si čakal skôr na Stredozemnom mori ako na Arktíde, namerali na meteorologickej pozorovacej stanici počas mimoriadnej a dlhotrvajúcej sibírskej vlny horúčav.
Lajkuj Brainee.sk na

Svetová meteorologická organizácia (WMO) oficiálne uznala teplotný rekord nameraný vlani v oblasti Arktídy. Na Sibíri bolo 20. júna 2020 až 38 stupňov Celzia, čo je najvyššia teplota, aká kedy bola zaznamenaná severne od polárneho kruhu. „Je to známka klimatickej zmeny a dôvod na znepokojenie,“ upozornil dnes generálny tajomník WMO Petteri Taalas, ktorého citoval český portál Ekolist.

Teploty v Arktíde vzrástli viac ako dvojnásobne oproti globálnemu priemeru. Aj v Antarktíde, na opačnom póle Zeme, bol vlani nameraný rekord plus 18,3 stupňa. WMO si vedie register rekordov. Pred zapísaním nového ale vždy skúma, akými prístrojmi a za akých podmienok bol nameraný, aby vylúčili nespoľahlivé merania a mimoriadne okolnosti.

Horúčavy spôsobili obrovské požiare

Meteorologická pozorovacia stanica v ruskom meste Verchojansk, ktorá je v prevádzke od roku 1885, teplotný rekord na Sibíri ohlásila počas minuloročnej vlny horúčav, keď boli teploty v regióne desať stupňov nad dlhodobým priemerom. To viedlo k ničivým lesným požiarom a rozsiahlemu topeniu morského ľadu. Stanica leží 115 kilometrov severne od polárneho kruhu.

Lesný požiar na Sibíri v roku 2019 Lesný požiar na Sibíri v roku 2019 TASR/AP

„Tento nový arktický rekord je jedným zo série pozorovaní hlásených WMO, ktoré bijú na poplach ohľadom našej meniacej sa klímy. V roku 2020 bol tiež zaznamenaný nový teplotný rekord (18,3 stupňov celzia) pre antarktický kontinent,“ povedal generálny tajomník WMO profesor Petteri Taalas. Arktída patrí medzi najrýchlejšie sa otepľujúce regióny na svete a zahrieva sa viac ako dvojnásobok celosvetového priemeru.

Rok 2020 bol všeobecne jedným z troch najteplejších, v porovnaní s priemerom z rokov 1850 až 1900. Experti WMO teraz skúmajú ďalšie tri rekordy. Vlani a tento rok ukázali dve merania 54,4 stupňa na najteplejšom mieste sveta, v kalifornskom Údolí smrti. Na Sicílii bolo tento rok v lete nameraných 48,8 stupňa. Išlo tak o európsky rekord. Tím expertov ešte nikdy nemusel preskúmavať toľko rekordov naraz, poznamenala agentúra DPA.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:55