Unsplash/Andreas Gäbler
StoryEditor

Ľadovce v Himalájach sa topia najrýchlejšie na svete. V ohrození sú dve miliardy ľudí

TASR21.12.2021., 14:54h
Ľadovce v Himalájach sa v dôsledku globálneho otepľovania roztápajú v mimoriadnej miere a rýchlejšie než kdekoľvek inde na svete. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v pondelok vo vedeckom časopise Scientific Reports, píše agentúra DPA.
Lajkuj Brainee.sk na

Roztápanie ľadovcov v Himalájach podľa vedcov ohrozuje dodávky vody pre takmer dve miliardy ľudí. Viac ľadovcov ako v Himalájach sa nachádza iba v Arktíde a Antarktíde, približuje DPA.

„Naše zistenia jasne ukazujú, že ľad sa teraz stráca z himalájskych ľadovcov rýchlosťou, ktorá je najmenej desaťkrát vyššia, ako je priemerná hodnota nameraná za posledné storočia,” uviedol vedúci štúdie Jonathan Carrivick z Univerzity v Leedsi.

​Dodal, že „toto zaznamenané zrýchlenie tempa úbytku ľadovcov sa objavilo len v priebehu niekoľkých posledných desaťročí, čo sa zhoduje s klimatickými zmenami spôsobenými človekom”. Výskumníci tiež zistili, že ľadovce v Himalájach stratili 40 percent svojej plochy – z toho veľkú časť od 70. rokov minulého storočia.

Ľadovce zásobujú vodou ľudí, ktorí žijú v horách a údoliach v blízkosti riek ako Ganga, Indus, Brahmaputra a mnohých ďalších. „Tento výskum je len posledným potvrdením toho, že tieto zmeny sa zrýchľujú a že budú mať zásadný vplyv na celé krajiny a regióny,” povedal výskumník z Univerzity v Dundee a jeden zo spoluautorov štúdie Simon Cook.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:43