Klimatická konferencia GlasgowReuters
StoryEditor

OSN zverejnila prvý návrh dohody z klimatického summitu v Glasgowe. Prečítaj si, čo všetko obsahuje

TASR10.11.2021., 10:16h
Klimatická agentúra Organizácie Spojených národov zverejnila v stredu prvý návrh konečnej dohody, ktorá má byť uzavretá po ukončení klimatického summitu OSN (COP26) v škótskom Glasgowe.
Lajkuj Brainee.sk na

Jednotlivé štáty majú podľa tohto dokumentu do konca roku 2022 posilniť svoje klimatické plány a zamerať sa na ukončenie využívania uhlia a fosílnych palív. Informovala o tom agentúra Reuters.

V predmetnom sedemstranovom dokumente Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) je krajinám adresovaná výzva, aby svoje národné príspevky v klimatickej oblasti nanovo zhodnotili a posilnili smerom k roku 2030. Takáto metodika je totiž potrebná na to, aby sa do konca 2022 podarilo dosiahnuť teplotné ciele, ktoré vytýčila parížska klimatická dohoda.

V parížskej dohode z roku 2015 sa štáty zaviazali obmedziť globálne otepľovanie na 1,5–2 °C. Súčasné záväzky do roku 2030 však znamenajú, že by došlo k otepleniu až o 2,4 °C. Svet sa už v súčasnosti oteplil o 1,1 °C v porovnaní s obdobím spred priemyselnej revolúcie, píše sa so znepokojením v dokumente.

Zľava britský premiér Boris Johnson, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a generálny tajomník OSN António Guterres prichádzajú na klimatický summit COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021 Zľava britský premiér Boris Johnson, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a generálny tajomník OSN António Guterres prichádzajú na klimatický summit COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021 TASR/AP

​​V návrhu sa tiež píše, že parížska dohoda krajinám umožňuje kedykoľvek predložiť nové a ambicióznejšie prísľuby na ochranu klímy. Po prvý raz tiež vyzýva krajiny, aby zrýchlili postupné obmedzenie využívania energie z uhlia a tiež zrušili dotácie na fosílne palivá.

Ako píše britská stanica BBC, návrh sa zameriava na adaptáciu – pomoc krajinám vyrovnať sa s dosahmi klimatickej zmeny – a na financie. Tie sú kontroverznou otázkou, keďže chudobnejšie štáty vinia tie bohatšie, že nevykladajú dostatočné finančné prostriedky.

​Návrh „s ľútosťou” konštatuje, že bohaté štáty zlyhali, čo sa týka prísľubu poskytnúť do roku 2020 sto miliárd dolárov ročne na pomoc chudobných štátom v boji proti globálnemu otepľovaniu. Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa koná od 31. októbra a potrvá do piatka 12. novembra.

Diplomati z takmer 200 krajín chcú následne podpísať finálnu dohodu. Táto konferencia je považovaná za kľúčovú, lebo má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania. Krajiny by sa tak mohli zaviazať k dôraznejším cieľom, ktoré sú podľa vedcov nevyhnutné na odvrátenie katastrofálnej úrovne otepľovania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 10:45