KliešťArchív HN
StoryEditor

Vedci informujú o záhadnom víruse. Prenáša sa kliešťami a je možné, že sa vyskytuje už aj v Európe

Miroslav Kamody14.10.2024., 09:00h

Neznámy vírus je blízky príbuzný iných vírusov prenášaných kliešťami, vrátane nebezpečnej krymsko-konžskej hemoragickej horúčky, ktorý má až 30-percentnú úmrtnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Kliešte sú zodpovedné za šírenie viac ako 25 chorôb ľudí a zvierat. Aj keď niektoré z nich možno poznáš – napríklad lymskú boreliózu – existuje mnoho ďalších, o ktorých si pravdepodobne nikdy nepočuli, vrátane tých, ktoré boli objavené len v posledných rokoch. A ako píše portál The Conversation, je medzi nimi aj takzvaný vírus mokradí.

„V novej prípadovej štúdii výskumníci v Číne zverejnili podrobnosti o víruse mokradí. Prvýkrát bol identifikovaný v roku 2019 po tom, čo bol pacient uhryznutý kliešťom pri návšteve mokraďového parku vo Vnútornom Mongolsku prijatý do nemocnice s príznakmi horúčky, bolesti hlavy a vracania, ktoré prerástli do dysfunkcie viacerých orgánov,” vysvetľujú Laura Brettell a profesor Richard Birtles z University of Salford.

image

VYSVETĽUJEME Prečo je Gen Z večne unavená? Lekárka a expertka na spánok hovorí, čo robíme zle

Infikovali sa ľudia aj zvieratá

Aby vedci pochopili príčinu pacientovej choroby, sekvenovali genetický materiál extrahovaný zo vzorky krvi, aby našli vírus zodpovedný za chorobu. Našli predtým neznámy vírus – blízky príbuzný iných vírusov prenášaných kliešťami, vrátane nebezpečného vírusu krymsko-konžskej hemoragickej horúčky, ktorý má až 30-percentnú úmrtnosť. 

Výskumný tím potom skrínoval ďalších pacientov z celej severovýchodnej Číny, ktorí dostali akútnu horúčku do jedného mesiaca od uhryznutia kliešťom. To viedlo k identifikácii ďalších 17 prípadov infekcie mokraďovým vírusom, čo potvrdilo, že vírus sa v regióne dobre etabloval. Ďalej tím vykonal rozsiahly ekologický prieskum, aby pochopil zdroj vírusu mokradí.

„Pozreli sa na kliešte, ako aj na hospodárske zvieratá a voľne žijúce zvieratá žijúce v regióne, pretože zvieratá často zohrávajú dôležitú úlohu pri šírení patogénov prenášaných kliešťami. Zistili, že niektoré ovce, ošípané a kone boli infikované, čo naznačuje, že hospodárske zvieratá by mohli byť rezervoármi tohto vírusu.”

image

Kliešť

Pixabay

Je možné, že sa rozšíril

Mokradný vírus bol doteraz nájdený len v severovýchodnej Číne. Druhy kliešťov, ktoré sa podieľajú na jej prenose, sú však rozšírené v celej Európe a Ázii, takže je pravdepodobné, že vírus je oveľa rozšírenejší. Potvrdiť by to mohli prieskumy kliešťov a hospodárskych zvierat a dokonca aj pacientov s nevysvetliteľnou horúčkou inde v Ázii a v Európe.

Prečo sa ale zdá, že v súčasnosti nachádzame veľa nových chorôb prenášaných kliešťami? „Po prvé, mnohé choroby prenášané kliešťami majú nešpecifické príznaky, ako je horúčka, bolesti hlavy a únava, a preto si ich ľahko mýlia s inými bežnými chorobami. Okrem toho choroby prenášané kliešťami nie sú nákazlivé, takže sa nevyskytujú pri dramatických epidémiách, ako je COVID alebo chrípka.”

Celkovo tieto vlastnosti veľmi sťažujú prvé zistenie choroby prenášanej kliešťami. Nové techniky genetického sekvenovania, vrátane tej, ktorá sa používa na identifikáciu vírusu mokradí, však uľahčili rozpoznávanie nových patogénov. Po druhé, aj keď sa u pacienta zistí nový patogén, jeho spojenie s kliešťami nie je vždy jednoduché. Mnoho ľudí uhryzne kliešť bez toho, aby o tom vôbec vedeli.

image

Toto je 5 vecí, ktoré ti o sexe nikto nepovedal: Potraty aj neplodnosť sú bežné, sexualita je premenlivá

Malé, no nebezpečné

Kliešte sa okrem toho často prichytávajú na miestach, ktoré je ťažké skontrolovať. Taktiež jeho uštipnutie necítime tak, ako napríklad pri uštipnutí komárom. To vedie k tomu, že množstvo pacientov si vôbec nepamätá, že by ich uhryzli.

„Navyše pri mnohých ochoreniach prenášaných kliešťami môže byť nástup príznakov oneskorený, takže ich spojenie s uhryznutím kliešťom nie je samozrejmým krokom. Napríklad príznaky lymskej choroby sa zvyčajne prejavia tri až desať týždňov po uhryznutí,” vysvetľujú odborníci.

Po tretie, lekárske povedomie o chorobách prenášaných kliešťami – najmä o tých, ktoré sa objavujú alebo sú zriedkavé – je nejednotné a v mnohých častiach sveta zdroje potrebné na ich diagnostiku často jednoducho nie sú k dispozícii.

Tieto nedostatky odrážajú skutočnosť, že väčšina patogénov prenášaných kliešťami bola opísaná len relatívne nedávno. Dokonca aj príčina lymskej boreliózy nebola pochopená až do začiatku 80. rokov 20. storočia. Takže vedecké a medicínske chápanie chorôb prenášaných kliešťami ešte nie je ani zďaleka také zavedené ako v prípade mnohých iných infekčných chorôb.

image

Kliešte obyčajné môžu prenášať nepríjemné ochorenia.

Tasr/radovan Stoklasa/

Úlohu hrá aj zmena klímy

Do toho všetkého ešte musíme pridať zmenu klímy, ktorá mení nielen ich množstvo v prírode, ale aj zloženie chorôb, ktoré v oblasti prenášajú. Aktivita kliešťov je silne ovplyvnená teplotou a vlhkosťou, takže zmeny klímy môžu ovplyvniť, kedy sú kliešte aktívne, a vytvoriť podmienky, ktoré umožnia kliešťom prosperovať v oblastiach, ktoré pre ne predtým neboli vhodné.

„V miernych častiach severnej pologule zostáva lymská borelióza zďaleka najbežnejšou chorobou prenášanou kliešťami. Čoraz častejšie sú však hlásené aj iné ochorenia. Ľudská anaplazmóza je v USA čoraz bežnejšia a prípady krymsko-konžskej hemoragickej horúčky sú na vzostupe v južnej a východnej Európe.”

Aby si sa ochránil pred chorobami prenášanými kliešťami, pri turistike a kempovaní v trávnatých a zalesnených oblastiach by si mali nosiť dlhé nohavice a používať repelenty. Po príchode domov dôkladne skontroluj seba (a svojho psa), či nemáte kliešte.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. október 2024 14:04