Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča piť na dovolenke len nápoje v originálnom balení a vyhýbať sa surovému mäsu, rybám či morským plodom. Jedlo radí jesť len dôkladne tepelne spracované. Odborníci to uviedli v rámci odporúčaní pre dovolenkárov, ktoré úrad zverejnil na svojom webe.
Balenú vodu by mali ľudia používať aj pri príprave čaju či kávy, prípadne používať len prevarenú pitnú vodu. Úrad tiež upozorňuje na používanie ľadových kociek v zahraničných destináciách. „Môžu byť vyrobené z kontaminovanej vody,” podotkol.
Ruky preč od studených mís
Radí tiež vyhýbať sa majonézam, vajíčkam, studeným misám a neumytému ovociu či zelenine. Odporúča jesť len ovocie a zeleninu, ktorá sa dá ošúpať a je dôkladne umytá balenou respektíve pitnou vodou. Mlieko a mliečne výrobky by mali dovolenkári jesť len pasterizované, čiže riadne tepelne upravené.
„Inak hrozí aj riziko nákazy kliešťovou encefalitídou,” upozornil ÚVZ. Na cestách je tiež podľa odborníkov potrebné zvážiť, či je v danej destinácii bezpečné konzumovať zmrzlinu.
Pozor na studenú pochúťku
„Pozrite si, či je zmrzlina hladká, bez kryštálikov ľadu alebo hrudiek nerozmixovaných surovín, či vonia po použitých surovinách. Všimnite si, či sú prostredie predajne, pracovné plochy a náčinie čisté, či sú nádoby aj kornútky na zmrzlinu chránené pred znečistením, či personál používa jednorazové rukavice, prípadne, či má kornútok okolo seba obal, ktorý bráni jeho kontaminácii,” odporúča úrad.
Dodal, že náradie na porciovanie zmrzliny nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou. Odborníci tiež apelujú na časté a dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou, prípadne použitie čistiacich výrobkov na báze alkoholu. Rovnako v prípade umývania zubov odporúča využívať balenú vodu.