MamutWikimedia Commons/Flying Puffin/
StoryEditor

Do štyroch rokov by po našej planéte mohli opäť chodiť mamuty či dodo. Americkí vedci predstavili odvážne plány

ČTK07.10.2024., 12:00h

Technologická spoločnosť Colossal Biosciences, ktorá sídli v Dallase v americkom štáte Texas, verí, že už v roku 2028 by sa mohli na Zem vrátiť tvorovia vyhynutí v dávnych - aj nie tak dávnych - dobách, ako napríklad mamut srstnatý, dronte mauricijský či vakovlk tasmánsky. A to všetko vďaka financiám od hollywoodskych hviezd, ako je Paris Hilton či Chris Hemsworth, napísal spravodajský server Independent.

Lajkuj Brainee.sk na

Spomínaná začínajúca firma sa sama označuje za prvú na svete usilujúcu o de-extinkciu, teda vytváranie organizmov spĺňajúcich charakteristiky druhu, ktorý je považovaný za vyhynutý alebo je výsledkom kríženia takýchto či príbuzných druhov. V súčasnosti vyvíja spôsob, ako oživiť základné gény vyhynutých zvierat.

Podľa serveru The Intercept získala táto texaská spoločnosť 235 miliónov dolárov (214,1 milióna dolárov) od sponzorov, medzi ktorými sú okrem vyššie spomínaných aj ďalšie známe osobnosti vrátane motivačného rečníka Tonyho Robbinsa či spoluzakladateľa spoločnosti Paypal Petra Thiela. Prispela ale tiež americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

image

Prečo vyhynuli mamuty? Vedci prišli s bizarným vysvetlením, mohla za to vraj alergia, ktorá možno trápi aj teba

Stačia im vraj štyri roky

Generálny riaditeľ Colossal Biosciences Ben Lamm v rozhovore s Daily Mail prirovnal proces oživenia vyhynutých tvorov k obrátenému Jurskému parku. „Stanovili sme si termín pre nášho prvého mamuta na koniec roka 2028 a v súčasnosti sme na dobrej ceste, čo je skvelé,” povedal Lamm.

Oživenie tohto prehistorického obra si podľa neho vyžaduje 22 mesiacov trvajúcu graviditu. „Ale keďže ostatné druhy majú graviditu oveľa kratšiu, je veľmi pravdepodobné, že sa dočkáme iného druhu skôr ako mamuta,” dodal.

Napríklad oživenie vakovlka tasmánskeho, ktorý vyhynul na začiatku 80. rokov 20. storočia, by podľa neho trvalo "iba týždne". Vták dronte mauricijský, známy tiež ako dodo, ktorý bol naposledy videný v roku 1600, by podľa Lamma potreboval asi jeden mesiac.

Nejaký druh budeme mať

„Domniev​am sa, že je veľmi pravdepodobné, že do roku 2028 budeme nejaký druh mať, a bude to jeden z tých troch, o ktorých som hovoril,” povedal Lamm. Hoci mamut vyhynul zhruba pred 4-tisíc rokmi, zdieľa toto veľké zviera 99,5 percenta génov so slonom indickým. Upravené gény a kmeňové bunky by boli spojené s vajíčkom samice slona indického. Mamut mohol dosahovať hmotnosť až šesť ton.

„Nezoberieme mamutie DNA a nezalepíme diery,” povedal Lamm denníku Daily Mail v narážke na katastrofický proces opíaný v sci-fi románe Michaela Crichtona Jurský park z roku 1990 a následnej rovnomennej filmovej sérii. „Snažíme sa vpraviť gény mamutov do slonov indických.”

Spoločnosť vo vyhlásení zverejnenom na svojich stránkach spresnila, že potomok takto oplodnenej slonice bude „odolnejší voči chladu so všetkými základnými biologickými znakmi mamuta srstnatého”.

image

Ako by vyzeral svet, keby dinosaury nevyhynuli? Zrejme by stále pobehovali po Zemi, no má to jeden háčik

Smelé plány

„Bude chodiť ako mamut srstnatý, vyzerať ako mamut, vydávať zvuky ako mamut, ale hlavne bude schopný obývať rovnaký ekosystém, ktorý po vyhynutí mamutov osirel,” dodala spoločnosť, ktorá tvrdí, že ak by sa tento tvor vrátil do arktického prostredia, mohol by byť prínosom pre životné prostredie.

„Mohol by pomôcť zvrátiť rýchle otepľovanie klímy - a čo je ešte dôležitejšie, mohol by chrániť arktický permafrost,” uvádza Colossal Biosciences. „Návrat mamuta srstnatého znamená návrat lepšej Zeme.”

Kým sa Colossal Biosciences oháňa smelými predstavami, ako sa na Zem vrátia vtáky dodo a ďalšie dávno zmiznuté zvieratá, odborníci túto myšlienku označujú za obyčajné divadlo.

„De-extinkcia je vedecká rozprávka,” povedal v roku 2022 denníku Sydney Morning Herald riaditeľ austrálskeho Centra pre starovekú DNA Jeremy Austin. „Snahy o oživenie mamutov srstnatých stavajú skôr na mediálnej pozornosti pre vedcov a menej na serióznej vede,” povedal.

Kritika odbornej verejnosti

Lamm sa však nehodlá kvôli skepse vedeckej obce pripraviť o svoje sny. „Kritici, ktorí tvrdia, že de-extinkcia génov za účelom vytvorenia zástupných druhov je nemožná, sú kritici, ktorí jednoducho nie sú plne informovaní a nepoznajú vedu,” povedal serveru The Intercept.

„Od prvého dňa máme jasno v tom, že pri obnove druhov budeme vyvíjať technológie, ktoré, ako dúfame, budú prospešné ako pre ľudskú zdravotnú starostlivosť, tak pre ochranu prírody,” dodal.

Začiatkom októbra spoločnosť Colossal Biosciences oznámila, že založila neziskovú nadáciu, ktorá sa zameria na iniciatívy na ochranu prírody. Tie by podľa oznámenia mali využívať technológie vyvinuté spoločnosťou na „rýchlu revolúciu v ochrane prírody a obnovu ekosystémov”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. október 2024 16:15