Ako často chodíš chodíš na veľkú potrebu?Brainee x Canva
StoryEditor

Ako často chodíš na veľkú potrebu? Vedci zistili, že počet návštev toalety hovorí veľa o tvojom celkovom zdraví

Miroslav Kamody21.07.2024., 13:00h

Chodíš často na veľkú potrebu? Tvoje črevá sú na tom lepšie, ako u tých, ktorí navštevujú záchod len párkrát za týždeň, zistila štúdia.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová štúdia odhaľuje, že frekvencia pohybu čriev významne ovplyvňuje tvoju fyziológiu a dlhodobé zdravie, pričom najlepšie výsledky sú spojené s vylučovaním stolice raz alebo dvakrát denne. Ako píše ScienceAlert na základe správy AFP, predchádzajúci výskum naznačil súvislosť medzi zápchou a hnačkou s vyšším rizikom infekcií a neurodegeneratívnych stavov.

Ale keďže tieto zistenia boli pozorované u chorých pacientov, nebolo jasné, či nepravidelné návštevy kúpeľne boli príčinou alebo výsledkom ich stavu. „Dúfam, že táto práca trochu otvorí mysle lekárov pre potenciálne riziká nezvládnutia frekvencie vyprázdňovania,“ povedal pre AFP hlavný autor Sean Gibbons z Inštitútu systémovej biológie.

image

Sestry si mysleli, že v dome je duch. Nakoniec sa z neho vykľul posadnutý spolužiak, ktorý začal vraždiť

Štyri skupiny ľudí

Ten ďalej vysvetlil, že lekári často považujú nepravidelné pohyby len za „nepríjemnosť“. Gibbons a jeho tím zhromaždili klinické údaje, údaje o životnom štýle a biologické údaje – vrátane chémie krvi, črevného mikrobiómu, genetiky a ďalších – od viac ako 1 400 zdravých dospelých dobrovoľníkov bez známok aktívneho ochorenia.

Frekvencie vyprázdňovania, ktoré si účastníci sami uviedli, boli kategorizované do štyroch skupín: zápcha (jeden alebo dva pohyby čriev za týždeň), nízka-normálna (tri až šesť za týždeň), vysoká-normálna (jedna až tri za deň) a hnačka.

Keď stolica zostáva v čreve príliš dlho, mikróby vyčerpajú dostupnú vlákninu – ktorú fermentujú na prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom – a namiesto toho fermentujú bielkoviny, pričom produkujú toxíny ako p-krezolsulfát a indoxylsulfát. Jednoducho povedané - nie je to dobré pre tvoje zdravie.

Nárast toxínov

„Zistili sme, že aj u zdravých ľudí, ktorí majú zápchu, dochádza k nárastu týchto toxínov v krvnom obehu,“ povedal Gibbons s tým, že tieto toxíny zaťažujú najmä obličky. V prípadoch hnačky tím našiel klinickú chémiu indikujúcu zápal a poškodenie pečene.

image

Ako často chodíš na záchod ty?

Pixabay

Gibbons vysvetlil, že počas hnačky telo vylučuje nadmerné množstvo žlčových kyselín, ktoré by inak pečeň recyklovala, aby rozpustila a absorbovala tuky z potravy. Črevným baktériám fermentujúcim vlákninu, známym ako „prísne anaeróby“, ktoré sú spojené s dobrým zdravím, sa darilo pri jednej až dvoch potrebách denne.

Gibbons však zdôraznil, že na presnejšie definovanie tohto optimálneho rozsahu je potrebný ďalší výskum. Z demografického hľadiska mali mladší ľudia, ženy a osoby s nižším indexom telesnej hmotnosti tendenciu mať menej časté vyprázdňovanie.

image

Naozaj ušetria peniaze a na weckách v reštike to nemusí byť až tak zlé. Vyskúšala som menštruačný kalíšok aj nohavičky

Čo s tým?

Rozdiel môžu vysvetliť najmä hormonálne a neurologické rozdiely medzi mužmi a ženami, spolu so skutočnosťou, že muži vo všeobecnosti konzumujú viac jedla. Nakoniec spárovaním biologických údajov s dotazníkmi o životnom štýle tím vytvoril jasný obraz o tých, ktorí sú na tom najlepšie.

„Znamená to jesť viac ovocia a zeleniny, to bol najväčší signál, ktorý sme videli,“ povedal Gibbons spolu s pitím veľkého množstva vody, pravidelnou fyzickou aktivitou a konzumáciou stravy s prevahou rastlín. Ďalším krokom vo výskume by mohlo byť navrhnutie klinickej štúdie na zvládnutie pohybu čriev veľkej skupiny ľudí, ktorá by sa sledovala počas dlhšieho obdobia.

ANKETA
Ako často chodíš na veľkú potrebu?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. september 2024 22:04