Energetické nápojeUnsplash
StoryEditor

Čo všetko sa deje v tele po vypití energetického nápoja? Prinášame rozbor minútu po minúte, ďalšiu plechovku si možno rozmyslíte

Miroslav Kamody22.01.2024., 11:00h

Jediná plechovka v tvojom tele rozbieha sériu procesov, ktoré ťa však nielen nakopnú, ale dajú aj zabrať tvojej pečeni, mozgu a črevám.

Lajkuj Brainee.sk na

Energetické nápoje rozdeľujú ľudí na dva veľké tábory. Zatiaľ čo študenti, zničení skúškovými obdobiami, či ľudia pracujúci na nočnej na ne nedajú dopustiť, ostatní (spolu s časťou odbornej verejnosti) sú zásadne proti nim. Bez ohľadu na to, do ktorej skupiny patríš, je dobré vedieť, čo sa s tvojím telom vlastne deje, keď jednu plechovku takéhoto nápoja vypiješ.

Portál LadBible pripomína, že „energeťáky” nie sú pre naše zdravie obzvlášť prospešné. Niektoré z nich obsahujú až 160 – 200 miligramov kofeínu na 500 mililitrov. Pre lepšiu predstavu, priemerná šálka kávy má okolo 80 miligramov a plechovka coly približne 30 miligramov. O ich vplyve na ľudské telo viac prezrádza infografika detskej nemocnice v Cincinnati.

image

Čo sa stane, keď definitívne vysadíš kofeín? Odborník vysvetľuje skryté výhody aj nepríjemné príznaky

Prvých 10 minút

V prvých minútach po tom, čo si dáš energetický nápoj, sa kofeín dostane do tvojho krvného obehu. To sa pretaví do zvýšenia tvojho srdcového tepu a tlaku. Pozorovať to môžeš napríklad na svojich inteligentných hodinkách, prípadne náramku, pokiaľ nejaký máš.

15 až 45 minút

Proces v tele sa naplno rozbehol. Počas tohto obdobia je hladina kofeínu v tvojom krvnom obehu na maxime. Prejavuje sa to tak, že sa môžeš cítiť ostražitejšie a mať zvýšenú úroveň koncentrácie. Ide v podstate o „najlepšiu časť celého procesu”, ktorá ti prináša presne to, čo od energetického nápoja čakáš.

image

Energetické nápoje

Unsplash/Nathan Dumlao

30 až 50 minút

V tomto časovom okne je už kofeín v tvojom tele plne absorbovaný, na čo okamžite reaguje aj tvoja pečeň. Tá absorbuje väčšie množstvo cukru do krvného obehu. Tento proces môže viesť k mierne vyššiemu obsahu cukru. To ťa, spoločne s kofeínom, na nejaký čas nakopne.

1 hodina

Čo stúpa, to musí zákonite aj klesať. Približne po jednej hodine preto môžeš začať pociťovať pokles hodnôt cukru. K tomu sa pridá aj účinok vyprchávania kofeínu v tvojom tele. V tomto čase sa môžeš začať cítiť unavený a tvoja hladina energie začína rýchlo klesať.

image

Boj proti energeťákom graduje: V Česku ich čoskoro kúpiš už len s občianskym, v Poľsku až od 18-tich. Pridá sa aj Slovensko?

5 až 6 hodín

O približne päť až šesť hodín tvoje telo zníži obsah kofeínu v krvnom obehu o polovicu. Tento pomer sa však môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov vrátane tvojho veku.

12 hodín

Šesť hodín na to, respektíve 12 hodín po tom, čo si vypil energetický nápoj, by tvoje telo malo odstrániť všetok kofeín, ktorý si do svojho tela dostal, z krvného obehu. Aj v tomto prípade sa však presný údaj môže líšiť v závislosti od biologických faktorov.

image

Energetické nápoje

Unsplash

12 až 24 hodín

Ak patríš k pravidelným užívateľom kofeínu, v tomto momente môžeš začať pociťovať abstinenčné príznaky. Tie môžu zahŕňať bolesti hlavy, zvýšenú podráždenosť či zápchu. V podstate ide o najkritickejší moment, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou zvyšuje závislosť na kofeíne - do tela ho totiž nejakým spôsobom budeš chcieť opäť dostať.

7 až 12 dní

Predchádzajúce štúdie ukázali, že v tomto časovom rámci sa tvoje telo stane tolerantným voči pravidelnej dávke kofeínu. Inými slovami - množstvo času, ktoré ti zaberie, aby si si zvykol na množstvo kofeínu, ktoré pravidelne prijímaš, čím sa zníži jeho vplyv na teba a tvoje telo..

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 23:51