Toto je krajina, v ktorej majú ešte stále rok 2016.Brainee/Canva/
StoryEditor

Toto je krajina, v ktorej majú ešte stále rok 2016. Nie je však jediná, ktorá na svete používa vlastný unikátny kalendár

Michal Čiernik25.06.2024., 11:00h

11. septembra budú Etiópčania oslavovať koniec jedného roka a začiatok druhého. Keď však o pár mesiacov nastane v tejto východoafrickej krajine Nový rok, podľa etiópskeho kalendára bude technicky rok 2017.

Lajkuj Brainee.sk na

Prečo je teda Etiópia, druhá najľudnatejšia krajina Afriky, sedem rokov a osem mesiacov „pozadu“ za väčšinou ostatných svetových krajín? A ako Etiópčania v krajine, ktorá je súčasťou planéty, na ktorej krajiny fungujú podľa iných kalendárov?

Odpovede spočívajú v tradíciách, ktoré siahajú stáročia do minulosti. V Etiópii sa rok narodenia Ježiša Krista uznáva o sedem rokov a osem mesiacov neskôr ako v našom gregoriánskom „západnom“ kalendári, ktorý v roku 1582 zaviedol pápež Gregor XIII.

image

Zdá sa ti, že sa dni extrémne vlečú? Nemusí to byť len pocit, potvrdili to aj vedci. Môže za to zemské jadro

Podľa odborníkov rímska cirkev upravila svoj výpočet v roku 500 nášho letopočtu, zatiaľ čo etiópska pravoslávna cirkev sa rozhodla držať sa starovekých dátumov. Hoci väčšina zvyšku sveta prijala gregoriánsky kalendár, Etiópia si zachovala svoj vlastný.

Etiópsky kalendár, ktorý sa považuje za starý najmenej 1500 rokov, má veľa podobností s kalendárom koptskej ortodoxnej cirkvi, orientálnej pravoslávnej kresťanskej cirkvi so sídlom v Egypte.

Podľa solárno-lunárneho systému má 13 mesiacov, z toho 12 mesiacov trvá 30 dní. Posledný mesiac pozostáva len z piatich dní alebo šiestich dní v priestupnom roku. Cestovatelia, ktorí navštívia Etiópiu, sú preto často ohromení, keď sa dozvedia, že sa vrátili „späť v čase“.

Chaos v dátumoch

Keďže medzinárodné podniky a školy so sídlom v krajine majú tendenciu riadiť sa gregoriánskym kalendárom, mnohí Etiópčania nemajú inú možnosť, ako súčasne používať tradičný etiópsky aj západný kalendár.

„Je to veľmi ťažké,“ hovorí pre CNN Travel etiópsky archeológ Goitom W. Tekle, ktorý momentálne pôsobí v Nemecku. „Stále si na to nemôžem zvyknúť. Je to celkom výzva,“ vysvetľuje.

„Musím myslieť nie len na to koľko je hodín a na dni, ale aj na mesiace a niekedy dokonca aj na roky,“ priznáva archeológ. Podľa neho niektoré inštitúcie musia pri korešpondencii s Etiópčanmi, najmä s tými, ktorí sídlia vo vidieckych oblastiach, a tými mimo krajiny, neustále prepínať medzi týmito dvoma kalendármi, pričom zahŕňajú rôzne dátumy a časy.

Kalendáre podľa panovníkov

Etiópia ani zďaleka nie je jediná krajina, ktorá počíta roky po svojom. Kalendár Severnej Kórey, známy ako kalendár čučche, začína narodením Kim Ir-sena 15. apríla 1912. To znamená, že kalendár čučche začína rokom jedna, ktorý je však v gregoriánskom kalendári rok 1912, s viacdňovými oslavami nového roka sústredenými okolo 15. apríla. Kalendár je pomenovaný podľa severokórejskej ideológie čučche – systému viery zameraného na sebadôveru, ktorý vyvinul Kim Il-Sung – a je na oficiálnych dokumentoch spolu s dátumami gregoriánskeho kalendára.

Podobný systém majú aj v Japonsku. Tu roky merajú podľa dĺžky panovania svojich cisárov, pričom každé obdobie v japonskej histórii je označené slovom, ktoré predstavuje čas tohto cisára pri moci. Predchádzajúca éra cisára Akihita sa nazývala éra „Heisei“, čo znamená „mier všade“. Trvalo to od roku 1989 do roku 2019, keď na trón nastúpil jeho syn Naruhito. Teraz je Japonsko v ére Reiwa, čo v preklade znamená „krásna harmónia“. Keď sa cisár Naruhito dostal k moci, japonský kalendár sa vynuloval.

Thajský slnečný kalendár

Thajský solárny kalendár, známy ako Suriyakati, si drží svoje miesto v tradičnom a oficiálnom thajskom prostredí, hoci obchodným záležitostiam často dominuje západný kalendár. Napriek zdieľaniu pracovných dní a mesiacov s gregoriánskym kalendárom sa líši v počte rokov. Začína totiž budhistickou érou, ktorá je 543 rokov pred rokom jedna v gregoriánskom kalendári. Tento počet sa datuje od smrti Gautamu Budhu v roku 543 pred Kristom.

image

Nový rok v Thajsku. 

X/Holidayhare/

Pre zmenu mesačnými cyklami sa zase riadi islamský lunárny kalendár, ktorým sa v duálnom systéme spolu s gregoriánskym riadia viaceré islamské krajiny vrátane Saudskej Arábie. Islamský kalendár, tiež známy ako hidžra, má svoj pôvod v migrácii proroka Mohameda z Mekky do Mediny v roku 622. Táto udalosť predstavuje začiatok islamskej éry a slúži ako východiskový bod pre kalendár. Islamský kalendár sa riadi lunárnym systémom zloženým z 12 mesiacov, z ktorých každý je založený na lunárnom cykle a pozostáva buď z 29 alebo 30 dní. V dôsledku toho má islamský rok 354 alebo 355 dní, čím je kratší ako ten náš.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:42