Nevytláčaj si vyrážkyBrainee x Canva
StoryEditor

Nikdy si nevytláčaj vyrážky na tomto konkrétnom mieste na tvári. Riskuješ, že skončíš vo vážnom stave v nemocnici

Miroslav Kamody24.06.2024., 08:00h

Jedna vyrážka ti môže spôsobiť more problémov. A aj keď všeobecne platí, že by si si ich nemal vytláčať, jedno miesto na tvári je obzvlášť rizikové.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyrážky dokážu potrápiť každého z nás. V puberte s nimi bojujeme takmer na dennej báze, no aj neskôr v živote nás vedia prekvapiť - a často v tej najhoršej možnej situácii. 

Ako píše portál LadBible, namáhavé pre našu pleť je aj horúce počasie. A aj keď si pravdepodobne z každej strany počúval, aby si sa ich nesnažil zbaviť silou, je ťažké odolať. Je však veľmi dôležité urobiť to zdravým spôsobom, inak riskuješ, že sa to celé ešte viac zhorší.

image

Používaš kozmetiku aj po dátume spotreby? POZOR! Odborníci varujú, že to môže viesť k vážnym problémom

Trojuholník smrti

Na našej tvári sa nachádza oblasť, ktorá sa nazýva „trojuholník nebezpečenstva“, známy aj ako „trojuholník smrti“, ktorý môže spôsobiť vážnu infekciu, pokiaľ si nebudeš dávať pozor. Táto oblasť pozostáva z oblasti od kútikov úst až po koreň nosa, ktorý je, neprekvapivo, v tvare trojuholníka.

Pokiaľ pri zbavovaní sa vyrážky v tejto oblasti nedodržíš precíznu hygienu, môže to neskôr viesť k niečomu oveľa vážnejšiemu - napríklad infekcii nazývanej trombóza kavernóznych sínusov (CST) alebo dokonca k zriedkavej krvnej zrazenine v kavernóznych dutinách, ktorá môže spomaliť prietok krvi do tvojho mozgu.

Joshua Zeichner, docent dermatológie v nemocnici Mount Sinai v New Yorku, povedal pre Health: „Oblasť tváre spájajúca nos s kútikmi úst sa považuje za obzvlášť nebezpečnú oblasť tváre, pretože má úzke spojenie s mozgom.”

image

Akné.

Dreamstime

Vážne problémy

Je pravda, že názov „trojuholník smrti“ môže znieť až príliš extrémne, ale starostlivosť o pokožku v tejto oblasti je rozhodujúca. Dokonca aj škrabanie v tejto oblasti dáva baktériám šancu spôsobiť infekciu. Zdravotnícki odborníci vo všeobecnosti odporúčajú, aby ste si si pupienky nevytláčal, pretože riskuješ, že si ich obsah zatlačíte hlbšie do pokožky.

A čo všetko ti môže hroziť? Vyskočenie pupienka v „trojuholníku nebezpečenstva“ predstavuje riziko, že môže ísť o život ohrozujúcu infekciu – ak sa rozvinie CST – ako vysvetľuje Dr Zeichner: „Kavernózny sínus je názov veľkej žily, ktorá odvádza krv do mozgu a vytvára spojenie z nášho vonkajška do nášho vnútra. V prípade, že si vytlačíte pupienok a vyvinie sa infekcia, najhorším scenárom je, že infekcia sa šíri z kože cez tento sínus.”

A rozhodne nejde o nič príjemné. Niektoré príznaky CST zahŕňajú horúčku, bolesť hlavy či paralýzu svalov, ktoré kontrolujú pohyby očí a opuch okolo očí.

image

PREHĽAD Toto sú najobľúbenejšie aquaparky na Slovensku. Ktoré majú ľudia najradšej a koľko v nich zaplatíte za vstup?

Okrem toho je táto oblasť tváre náchylná aj na zjazvenie či chrasty - a ak si nedáš pozor, aj z nich sa môžu stať malé jazvy. Na tvári potom vyzerajú ako tmavé škvrny. O tmavých škvrnách je známe, že sú pozápalovou hyperpigmentáciou. Tie síce nakoniec môžu vyblednúť, no trvá to dlhý čas - niekedy dokonca až 12 mesiacov.

Ako teda liečiť pupienky?

Základom je držať ruky od tváre a nesnažiť sa ho zbaviť silou. Najlepšie je liečiť ich liekmi, napríklad:

  • Adapalén
  • Kyselina azelaová
  • Benzoylperoxid
  • Kyselina glykolová
  • Kyselina salicylová

Tie pomáhajú eliminovať baktérie, mastnotu alebo olupovanie vrchnej vrstvy pokožky – veci, ktoré môžu časom spôsobiť začervenanie a akné. Hydratačný krém na vodnej báze tiež pomáha predchádzať suchej pokožke a olupovaniu.

image

Skin care

Unsplash/engin akyurt

Ak máš problém s akné, je dobré vyhnúť sa mliečnym výrobkom, jedlám s vysokým obsahom tuku a sladkostiam. Kľúčom k lepšej pokožke je pravidelná rutina starostlivosti o pleť - umývanie či používanie vhodného hydratačného krému.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 02:48