Vyššia atraktivita ovplyvňuje aj mužovBrainee x Canva
StoryEditor

Vyššia atraktivita ovplyvňuje aj mužov. Tí prezradili, či im krása skutočne pomáha získať lepšiu kariéru či iné výhody

Nikola Michalkova09.12.2023., 10:00h

Hovorí sa, že atraktívni muži majú ľahší život. Či je to skutočne tak, sa dozvieš v článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Pojem „pretty privilage“ sa celkom často používal v súvislosti so ženami. Boli totiž tvrdenia, že pekným a atraktívnym ženám prejde všetko a dostanú sa vďaka tomu všade. Ako sa ale ukazuje, nie sú to len ženy, ktoré majú väčšie privilégiá len kvôli svojej atraktívnosti. Sú to aj muži.

Nová štúdia Univerzity v Osle zistila, že atraktivita má v skutočnosti oveľa väčší vplyv na sociálno-ekonomické postavenie mužov ako žien. „Existuje populárna predstava, že fyzicky atraktívni jedinci majú výhodu oproti ostatným,“ vyjadril sa autor štúdie Alexi Gugushvili, píše sa na portáli Vice. „Nenašli sme ale veľa štúdií, ktoré by ukázali, či atraktivita skutočne pomáha zlepšiť sociálno-ekonomické postavenie jednotlivcov.“

image

Niekedy svaly, inokedy humor. Ženy si mužov vyberajú podľa toho, aký typ vzťahu vyhľadávajú

Napokon jeho výskumný tím spracoval čísla a prišiel k záveru, že muži, ktorí boli počas dospievania hodnotení ako atraktívni, mali väčšiu pravdepodobnosť, že zažijú narastajúcu sociálnu mobilitu, budú mať lepšie vzdelanie, prestížnejšie zamestnania či vyššie príjmy. „Najprekvapivejším zistením štúdie bolo, že fyzická príťažlivosť má zrejme väčší význam pre mužov ako pre ženy,“ povedal Gugushvili. Na portáli nechýbajú ani príbehy mužov, keďže štúdie nie sú úplne všetko.

Príbehy mužov

Jedným z opýtaných mužov je Kofi. Keď bol mladý, necítil sa príliš sebavedomý, čo sa týka vzhľadu. Trápilo ho akné a musel sa s tým jednoducho vyrovnať. Napokon mu to pomohlo prijať sa a rozvinúť svoju osobnosť. Čo sa týka výhod pre jeho atraktívnosť, myslí si, že je to v spoločnosti vec, ktorú jednoducho budeme musieť prijať.

Môj vzhľad mi určite pomohol v jednej z mojich kariér. Robím totiž modela. Avšak v mojej druhej kariére - profesionálneho basketbalu - vám toto nepomôže. Tam záleží na schopnostiach a produkcii,“ hovorí.

Druhým mužom je Scott, ktorý má 50 rokov. Keď bol mladý, nosil okuliare a bol za to aj šikanovaný. So sebavedomím mu pomohla jeho práca a hovorí, že čím viac jeho sebavedomie rástlo, tým sa zlepšila aj jeho atraktivita. „Môj vzhľad mi určite pomohol v mojej súčasnej kariére osobného trénera celebrít a zakladateľa programu Six Pack Revolution,“ hovorí. Okrem toho dodáva, že má obavy, že o svoj vzhľad príde, keď zostarne.

image

Vyššia atraktivita ovplyvňuje aj mužov

Brainee x Canva

Li naopak verí, že je atraktívny, pretože sa mu páči, čo vidí v zrkadle. Sebaláska je podľa neho veľmi dôležitá. „Je pravda, že byť pekným mužom v očiach spoločnosti vám môže priniesť veľa výhod. Život nie je jednoduchší, pretože život je taký, aký je, sú v ňom vzostupy a pády bez ohľadu na to, kto ste alebo ako vyzeráte. Ale myslím si, že môžete získať viac pracovných miest alebo viac finančných prostriedkov,“ vyjadril sa.

Graham má 28 rokov a svoju atraktivitu si uvedomil, keď mal 15 rokov. Bolo to v momente, keď sa o neho začali zaujímať dievčatá a bol vybraný do modelingovej súťaže, čo mu pomohlo získať zmluvu. „Privilégium len preto, že ste atraktívny, existuje na sto percent. Myslím si, že v živote sa vám otvorí viac dverí. Mal som dobrú prácu ako model hneď po skončení školy bez toho, aby som musel ísť na vysokú školu,“ hovorí.

„Do niektorých spoločenských kruhov sa dá dostať oveľa ľahšie, najmä ak sa chcete stretávať s influencermi a celebritami. Uznávam, že tieto príležitosti sa môžu objaviť len vďaka tomu, že dobre vyzeráte a v skutočnosti nič neurobíte,“ dodáva.

Nevýhody

Podľa Grahama to má aj svoje nevýhody. Myslí si, že zlé dni, keď človek vyzerá ospalo môžu mať veľký vplyv. Je to najmä v prípade, ak hodnota človeka je založená na tom, že je atraktívny. Okrem toho je tu aj žiarlivosť. „Zažil som to niekoľkokrát, keď vám ľudia bezdôvodne hovorili nepríjemné veci alebo im bolo veľmi nepríjemné, že sa rozprávam s ich priateľkou, aj keď som to dievča poznal dlho,“ povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:37