RozchodDreamstime
StoryEditor

Máš zlomené srdce? Podľa vedcov ti tento pocit môže zmierniť náhlavná súprava na stimuláciu mozgu

ČTK23.06.2024., 10:00h

Rozchod môže byť náročný a emocionálna bolesť, ktorá z neho plynie, môže byť taká silná, že má svoj vlastný klinický názov - syndróm milostnej traumy, v angličtine známy pod skratkou LTS. Avšak tým, ktorí sa snažia vyliečiť zlomené srdce, by mohla byť k dispozícii nová pomôcka.

Lajkuj Brainee.sk na

Výskum ukázal, že nosenie špeciálnej náhlavnej súpravy za 400 libier (približne 470 eur), ktorá poskytuje transkraniálnu stimuláciu slabým prúdom počas niekoľkých minút denne, môže zmierniť utrpenie, negativitu a depresie, ktoré môžu sprevádzať nevydarený vzťah. Informoval o tom The Guardian.

V rámci štúdie nosilo 36 dobrovoľníkov so syndrómom milostnej traumy zariadenie, ktoré stimuluje mozog miernym prúdom. Dobrovoľníci boli rozdelení do troch skupín, z ktorých každých päť dní nosili súpravu pre transkraniálnu (cez lebku) stimuláciu jednosmerným prúdom počas 20 minút dvakrát denne.

image

Monogamne dokáže žiť len zlomok populácie, hormóny lásky môžu zhoršiť naše správanie, hovorí sexuológ

Rozchod spôsobuje veľké problémy

V jednej skupine bol prúd zameraný na dorzolaterálny prefrontálny kortex. V druhej skupine bol prúd zameraný na ventrolaterálny prefrontálny kortex. V tretej bola súprava vypnutá. Obe cielené oblasti sa podieľajú na regulácii emócií.

Predchádzajúce štúdie naznačujú, že existuje neuropsychologická súvislosť medzi prežitkami rozchodu a stratou blízkej osoby a že v nej hrajú úlohu špecifické prefrontálne oblasti.

image

Rozchod

Pexels

Syndróm milostnej traumy môže spôsobovať emocionálne strádanie, depresie, úzkosť, nespavosť, výkyvy nálad, obsedantné myšlienky a vyššie riziko samovraždy, ako aj pocity neistoty, bezmocnosti a viny.

Jasné výsledky

Pri príznakoch syndrómu milostnej traumy je stimulácia dorzolaterálneho prefrontálneho kortexu účinnejšia ako stimulácia ventrolaterálneho prefrontálneho kortexu, hoci u oboch znížila a zlepšila depresívny stav aj úzkosť v porovnaní s falošnou skupinou, ktorá nedostala žiadnu stimuláciu.

image

Je tvoj partner skutočný narcista alebo len egoista? Ak spĺňa týchto 5 znakov, nie je to dobré znamenie

Vyplynulo to zo záverov štúdie, ktorú publikoval odborný časopis Journal of Psychiatric Research. Mesiac po ukončení liečby sa dobrovoľníci stále cítili lepšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:57