Tolyamorné vzťahy tu boli odjakživa, len si ich poznal pod iným názvom.Brainee x Canva
StoryEditor

Čoraz viac ľudí žije v tolyamorných vzťahoch. Týkajú sa aj mnohých Slovákov, poznáme ich však pod úplne iným názvom

Miroslav Kamody17.06.2024., 11:00h

Tolyamorné vzťahy tu boli odjakživa, len si ich poznal pod iným názvom. A možno si sa v niečom podobnom už aj ocitol.

Lajkuj Brainee.sk na

Vzťahy sú mimoriadne komplikovaná záležitosť. Náročné je vôbec nájsť si v dnešnej dobe rozumného partnera, no potom zároveň začína ďalšia kapitola - starať a udržiavať vzťah tak, aby vydržal. A súčasná otvorená doba priniesla už množstvo nových foriem vzťahov, ktoré starú známu monogamiu posúvajú do stratena. 

Ako informuje portál LadBible, odborníci na vzťahy zostali nejednotní ohľadne nového typu vzťahu, ktorý dostal pomenovanie tolyamorný. Problémom totiž je, že páry v ňom často žijú bez toho, aby o tom nevyhnutne vedeli obe strany.

image

FOTO Splnil si detský sen. Tomáš kúpil maringotku len za 2-tisíc eur a prerobil ju na svoje vysnívané sídlo

Nový pojem, staré pravidlá

Zrejme si už počul o polyamorii - tento termín sa používa na opis vzťahu, v ktorom obe strany súhlasia s tým, že budú mať viac ako jedného romantického partnera. Ľudia, ktorí v týchto vzťahoch žijú, sa stretávajú s nepochopením, pretože ľudia v monogamných vzťahoch nechápu, ako je možné, že ich partneri nežiarlia.

Tolyamorné vzťahy sú však ešte väčším mínovým poľom. V týchto vzťahoch totiž partner tomu druhému otvorene neprizná, že má romantický vzťah s niekým iným. Tento termín vytvoril podcaster a publicista o sexe a vzťahoch Dan Savage.

image

Tolyamorné vzťahy tu boli odjakživa, len si ich poznal pod iným názvom.

Unsplash/Deon Black

Spája slová „tolerovať“ a „polyamoria“, aby opísal dynamiku, keď jedna alebo obe strany tolerujú alebo znášajú sexuálne stretnutia tej druhej. Vo svojom podcaste uviedol, že tento výraz je vhodný na opis „niekoho, kto je ochotný privrieť oči pred brušným tancom alebo krátkym románikom po rokoch manželstva“.

Ľudia to vidia inak

„Sú schopní sústrediť sa na všetky spôsoby, akými ich manželský partner prejavuje svoj záväzok a prejavuje svoju lásku. A všetky tieto ďalšie spôsoby kompenzujú alebo podvádzajú, čo je tolerovateľné. Títo ľudia nie sú blázni ani hlupáci. Sú ochotní to znášať – do určitej miery – sú s tým zmierení. Sú jedným slovom tolyamorní,” povedal.

image

Swingovanie, triáda či véčko. Vysvetľujeme pre teba všetky druhy a pojmy nemonogamných vzťahov

Napriek fantazijnému výrazu by to väčšina ľudí v oddanom vzťahu nazvala jednoducho podvádzaním. A ruku na srdce - v podstate to podvádzanie je. Zároveň môže existovať nebezpečenstvo, že ľudia budú podvádzať viac, keď to nazvú formou tolyamorie.

Vzťahová koučka a výskumníčka Marie Thouin pre Huffington Post o tomto druhu vzťahu povedala, že verí, že sú pravdepodobne „veľmi časté“. Odborníčka Leanne Yau ju doplnila, že tolyamoria je „pravdepodobne, bohužiaľ, najbežnejšou formou nemonogamie“. Otázkou je, či si bude človek schopný priznať, že jednoducho podvádza, alebo je „tolyamorný.

ANKETA
Ako vnímaš tolyamoriu?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 20:56