AlkoholBrainee x Canva
StoryEditor

Zriedkavý syndróm privádza ľudí do šialenstva. Tvoje telo začne doslova produkovať alkohol, lekári si s ním nevedia dať rady

Miroslav Kamody21.06.2024., 08:00h

Mať alkohol zadarmo znie super, no keďže tento syndróm sa nedá ovládať, ľuďom dokáže zničiť život.

Lajkuj Brainee.sk na

Len si to predstav - prídeš do nemocnice a hľadáš pomoc, pretože sa ti extrémne točí hlava, nesúvisle rozprávaš a strácaš rovnováhu. Myslíš na najhoršie, no lekári ti oznámia, že si jednoducho opitý, a to aj napriek tomu, že si nevypil ani kvapku alkoholu.

Ako pripomína portál The Conversation, niečo podobné sa nedávno stalo nemenovanej žene v Kanade, ktorá zažila sedem epizód tejto záhadnej choroby. Trvalo dva roky, kým sa konečne dozvedela svoju diagnózu - mala „autopivovarský syndróm“ (Auto-brewery syndrome). Podobne bol na tom aj tento Belgičan.

image

Abstinuje už desať rokov: Bývalá alkoholička opísala päť znakov, podľa ktorých zistila, že je závislá. Znejú ti povedome?

Keď telo produkuje alkohol

Ide o veľmi zriedkavý a málo pochopený stav, kedy mikróby v tvojom čreve začnú produkovať alkohol. „Príznaky auto-pivovarského syndrómu majú veľa podobností s príznakmi užívania alkoholu, ako je ospalosť, zmenená nálada a zvracanie. To sťažuje prístup k správnej lekárskej pomoci,“ vysvetľuje Rebecca A. Drummond, docentka imunológie a imunoterapie na University of Birmingham.

Presný počet ľudí, ktorí majú tento syndróm, nie je známy a v lekárskej literatúre je zaznamenaných len niekoľko prípadov. „Je možné, že existuje oveľa viac ľudí s týmto stavom, ako vieme – ale získanie diagnózy môže byť ťažké, čo môže obmedziť celkové hlásené počty,“ vysvetľuje odborníčka.

Z doteraz zhromaždených dôkazov sa zdá, že ľudia s týmto syndrómom nerodia. Namiesto toho je choroba vyvolaná narušením črevného mikrobiómu. Na výrobu alkoholických nápojov používame kvasinky (druh huby) na kvasenie cukrov v sacharidoch. Takto vzniká alkohol v pive, víne a liehovinách.

image

Alkohol môže spôsobiť vážne problémy

Unsplash/Thom Masat

Kvasinky v črevách

Predpokladá sa, že ľudia so syndrómom majú v črevách premnožené podobné druhy kvasiniek. To fermentuje jedlo, ktoré jedia, najmä sacharidy ako chlieb a cukor, a menia ich na alkohol.

„Najsilnejším dôkazom, ktorý máme na podporu tejto hypotézy, je, že antifungálne lieky podľa všetkého ľuďom s autopivovarským syndrómom pomáhajú. Antifungálne lieky zabíjajú kvasinky rastúce v čreve. Niekoľko pacientov s týmto stavom uviedlo, že táto liečba pomohla odstrániť ich symptómy.“

U kanadskej pacientky diéta s nízkym obsahom sacharidov tiež pomohla znížiť počet „epizód“ nezrozumiteľnej reči a závratov, ktoré mala. Obmedzenie množstva kvasiniek v čreve – ako aj potravinových zdrojov, ktoré kvasinky využívajú na rast – môže pomôcť spomaliť vnútornú produkciu alkoholu.

image

Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo

Veľa ešte nevieme

Je však dôležité poznamenať, že zatiaľ nemáme konkrétny klinický dôkaz o tom, že to funguje u všetkých pacientov, takže ide len o teóriu. Rovnako tak nevieme, ktoré kvasinky sú presne za vznik syndrómu zodpovedné - je to preto, lebo na svete je minimum pacientov, ktorých by odborníci mohli skúmať.

Jedna štúdia ale porovnávala produkciu alkoholu z rôznych druhov kvasiniek nájdených v ľudskom čreve. Výsledky ukázali, že najviac alkoholu v testovaných podmienkach dokázala vyrobiť kvasinka s názvom Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces sú lepšie známe ako „pivovarské kvasnice” a ide o rovnaký druh, ktorý sa bežne používa na výrobu chleba a piva.

Rovnaká štúdia tiež zistila produkciu alkoholu z iných druhov, ktoré patrili do rodiny kvasiniek nazývaných Candida, ktoré bežne spôsobujú kvasinkové infekcie u ľudí. „U pacientov so syndrómom môže „náraz“ v raste kvasiniek ako Saccharomyces a Candida v čreve spôsobiť každú epizódu ich ochorenia,“ pokračuje odborníčka.

image

Alkoholizmus

Canva

Sú tam, alebo prichádzajú s jedlom?

Medzi ďalšie možné spúšťače autopivovarského syndrómu môže patriť aj užívanie antibiotík alebo črevná chirurgia, pretože obe sú spojené so zvýšeným rastom črevných húb. Stále však nevieme, či sa tieto kvasinky formujú v našich črevách, alebo prichádzajú z potravy, napríklad chleba.

„Hoci autopivovarský syndróm môže byť zriedkavý, je jasné, že naše črevné plesne majú široké účinky na naše zdravie a imunitný systém. Ešte len začíname chápať, ako tieto fascinujúce kvasinky ovplyvňujú naše zdravie,“ dodáva na záver s tým, že je potrebné urobiť množstvo výskumov, kým toto ochorenie pochopíme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. jún 2024 08:02