VapovanieUnsplash/Chiara Summer
StoryEditor

Desivé zistenia vedcov. Ľudia, ktorí vapujú, majú v tele vyššie hodnoty uránu a olova

Miroslav Kamody07.05.2024., 10:00h

Okrem ochuteného dymu možno do tela ťaháš aj stopové prvky uránu a olova. So štúdiou však nie je stotožnený každý.

Lajkuj Brainee.sk na

Vapovanie je už niekoľko rokov veľkým trendom. Ako píše portál Futurism, je všeobecne známe, že cigarety sú takmer určite smrteľnejšie, no nový výskum opäť naznačuje, že elektronické cigarety majú aj svoje zásadné nevýhody.

Výskum publikovaný v časopise Tobacco Control analyzoval vzorky moču odobraté dospievajúcim vaperom. Medzi častými vapermi (tými, ktorí vapujú 5 až 19 dní v mesiaci) boli hladiny olova v moči o 30 percent vyššie ako u príležitostných užívateľov. Úrovne uránu boli medzitým u častých vaperov dvakrát vyššie ako u tých príležitostných.

image

Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie

Vyššie riziko vystavenia učinkom kovov

Tieto zistenia podľa vedcov naznačujú, že používanie elektronických cigariet by mohlo zvýšiť riziko vystavenia účinkom kovov u mladých ľudí. Zdôrazňujú však, že štúdia bola len pozorovacia a nemôže dokázať príčinnú súvislosť medzi návykmi na vape a vystavením kovu.

„Aj keď sa vaping považuje za bezpečnú alternatívu k fajčeniu, aerosól stále obsahuje celý rad chemikálií vrátane ťažkých kovov, ktoré – pri chronickej expozícii – môžu viesť k dlhodobým zdravotným účinkom,“ hovorí Kelly Burrowes, docentka na Inštitúte bioinžinierstva v Aucklande, ktorá sa na štúdii nezúčastnila.

Podľa výskumu National Youth Tobacco z roku 2023 sa popularita vapovania medzi dospievajúcimi mierne znížila, stále však zostáva ich dominantnou formou spotreby tabaku, ktorá predstavuje približne 90 percent. Celkovo asi 10 percent amerických stredoškolákov používa e-cigarety.

image

Vapovanie

Unsplash/e-liquids UK

Na Slovensku sa podľa údajov vapuje málo

Podľa čerstvých aprílových údajov Global State of Tobacco Harm Reduction na Slovensku fajčí 30,1 percenta dospelej populácie. Z nich by malo byť len 1,34 percenta vaperov, čo je až prekvapivo nízke číslo vzhľadom na popularitu a šírku sortimentu ponúkaného v predajniach. 

Okrem obáv zo závislosti na nikotíne (ktorý niektoré vaporizéry dávkujú v oveľa vyšších koncentráciách ako cigarety) je prítomnosť toxických kovov ďalšou otázkou, ktorá sa vynára nad bezpečnosťou týchto zariadení, najmä preto, že nelegálne zariadenia vo svete zaplavili trh. Informácie o tom, či sa dostali aj na Slovensko, nie sú známe.

„Kadmium a olovo sa často nachádzajú v aerosóle z ohrievacej cievky a spájkovacích komponentov,” povedala Burrowes. „Avšak urán nebol zvyčajne hlásený v e-liquidoch alebo aerosóloch, ale je zaujímavým zistením kvôli jeho vysokej toxicite.”

image

Vapovanie je horšie, ako sme si doteraz mysleli. Má devastačný vplyv na cievy a srdcové ochorenia

Nie všetci vedci so štúdiou súhlasia

Stojí za zmienku, že niektorí vedci sa postavili proti zisteniam štúdie. Lion Shahab, spoluriaditeľ Výskumnej skupiny pre tabak a alkohol na University College London, poznamenal, že úrovne vystavenia olovom boli nižšie ako „typické referenčné hodnoty zo všeobecnej populácie“ a že výskumníci nepoužili kontrolnú skupinu vo forme dospievajúcich, ktorí vôbec nevapovali.

Pokiaľ ide o urán, Shahab povedal, že kov „má konkrétne veľa rôznych dôležitých zdrojov expozície“, ako sú potraviny a voda, takže výpary nemusia byť jediným vinníkom, ak ním vôbec skutočne sú.

image

Vapovanie

Unsplash/Anton Malanin

„Táto štúdia nám preto nemôže povedať nič o absolútnom náraste vystavenia ťažkým kovom z používania elektronických cigariet v tejto populácii, iba o relatívnej expozícii medzi čoraz častejšími používateľmi elektronických cigariet,“ povedal Shahab prostredníctvom Science Media Center. Zároveň si však myslí, že výskum je „dobre vedený“.

Portál Futurism dodáva, že celkovo možno povedať, že štúdia nevykresľuje úplný obraz, ale vyvoláva zaujímavé otázky. Žiadna dávka olova nie je bezpečná, takže ak sa niekedy preukáže, že výpary šíria toxický kov, je potrebné vážne počítať s ich rizikami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 20:35