Možno ani nevieš o tom, že máš ADHDUnsplash/Hiki App
StoryEditor

Máš pocit, že trpíš ADHD? Ak sa nájdeš v týchto desiatich bežných znakoch choroby, mal by si vyhľadať pomoc

Miroslav Kamody18.10.2024., 13:00h

Život s ADHD nie je jednoduchý. Možno o tom ani netušíš, no touto poruchou môžeš trpieť aj ty. Tieto znaky by to o tebe mali prezradiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Emocionálne výbuchy

O‘Shea povedala, že „ľahko prehliadnuteľným“ príznakom ADHD u dospelých boli silné reakcie na veci, ktoré bolo ťažké predvídať. Súviselo to s ťažkosťami pri „riadení pozornosti a usmerňovaní energie“ a pri vypracovaní „primeranej úrovne mentálnej stimulácie“.

Zabúdanie na jedlo

Doktor Khan naznačil, že ľudia s ADHD môžu mať problém udržať si konzistentné stravovacie návyky. Jedlo môže byť použité ako spôsob, ako zmierniť nudu, ale môžeš sa tak veľmi sústrediť na inú úlohu, že zabudneš jesť niekoľko hodín.

image

Možno ani nevieš o tom, že máš ADHD

Unsplash/Niklas Hamann

Ťažkosti so spánkom

Ľudia s ADHD môžu mať aj poruchy spánku a úzkosti. Odborníci varovali, že môže dôjsť aj k narušeniu cirkadiánneho rytmu vášho tela, čo môže viesť k tomu, že osoba bude neustále odkladať spánok niekoľko hodín nad rámec normálneho času ísť konečne do postele.

Ťažkosti pri rozhodovaní

Louk povedala, že niekto s ADHD „môže zaznamenať pomalšie rýchlosti spracovania“, čo všetko súvisí s tým, ako rýchlo človek reaguje na situáciu. Neznamená to byť nerozhodný, skôr môže vyžadovať trochu viac času, kým sa rozhodovací proces v mozgu prepracuje cez možnosti a dospeje k záveru. Zvažovanie detailov a zvažovanie výsledkov môže tak trvať dlhšie.

Nepokoj

Prechádzať obdobím nepokoja neznamená, že máš ADHD, ale odborníci varovali, že „pocit večného nepokoja“ môže byť niečo, o čom by si mal premýšľať. Dodali ale, že ide o jeden z jemnejších znakov, pretože nepokojné správanie možno vysvetliť vecami, ako je pitie príliš veľkého množstva kávy alebo príliš veľa energie.

image

Terapeuti pomáhajú aj na TikToku. My ti prinášame zoznam tých najlepších, ktorých sa oplatí sledovať

Konverzačné komplikácie

Udržať konverzáciu je samo o sebe dosť zložité, ale ľudia s ADHD to môžu mať ešte ťažšie. Môžu sa prerušovať častejšie ako zvyčajne, pretože si nepamätajú, čo sa chystali povedať alebo čo im bolo povedané inde v konverzácii. O‘Shea tiež spomenula, že môže existovať „nutkanie skočiť do myšlienky, ktorá ich zaujíma“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. október 2024 13:02